Zen.nl Boeken
Leer denken wat je wilt denken
In Leer denken wat je wilt denken beschrijft Rients Ritskes de achtergronden die elke serieuze, in zen geïnteresseerde moet weten. Het boek is bedoeld als achtergrond voor zenleraren in opleiding, maar het is ook zeer bruikbaar voor serieuze zenstudenten en als cursusboek.
Veel traditionele begrippen zoals verlichting en koans worden ontsloten op de praktische wijze die Ritskes eigen is. Ook de fysieke kant van zen komt aan bod in de vorm van herkenbare informatie over stress- en gelukshormonen alsmede het belang van een juiste houding tijdens de meditatietraining. De psychologische kant van zen wordt zichtbaar in de hoofdstukken over de taal van symbolen en over het verwerken van ervaringen.
Leer voelen wat je wilt voelen
Rients Ritskes beschrijft in dit boek hoe zen helderheid kan scheppen in de verwarrende werkelijkheid van gevoelens en emoties. Door dit inzicht kunnen we er mee spelen in plaats van er het slachtoffer van te worden. De definities die worden gegeven zijn even eenvoudig als vernieuwend en scheppen de duidelijkheid waaraan in onze emo-cultuur dringend behoefte is. Waar de westerse psychologen over elkaar heen duikelen met steeds ingewikkelder theorieën, kan iedere lezer zich in deze uiteenzetting herkennen en in de praktijk toetsen en toepassen.
Het is een bijzonder boek omdat traditioneel emoties en gevoelens niet of nauwelijks ter sprake komen in zenboeddhistisch perspectief. Velen hebben ook de indruk dat het in zen en meditatie in het algemeen juist zou gaan om het onderdrukken ervan. Dit boek maakt duidelijk dat het tegendeel eerder het geval is en hoe zen beoefening bij kan dragen tot het veel beter om gaan met gevoelens, (over-)gevoeligheid en emoties. Niet door ze te onderdrukken, maar juist door ze te onderzoeken.
Het boek leest als een soort reisgids door je eigen bewustzijn en gevoelswereld en is bedoeld voor iedereen die hierin de weg beter wil leren kennen. Ritskes’ bekende nuchtere en duidelijk manier van schrijven, onderbouwd met veel praktische voorbeelden en adviezen, zorgt ervoor dat iedereen zich snel thuis voelt in de wereld van emotie en gevoel.
Het nieuwe koanboek
Een koan is een vraag die de zenmeester aan zijn of haar studenten stelt om enerzijds het inzicht van de student op de proef te stellen en anderzijds om inzicht over te dragen. Koans ontstaan uit spontane situaties. Zenmeesters gebruiken deze vragen om de geestelijke conditie van hun studenten te testen. In de loop van de geschiedenis werden deze vragen gebundeld tot verzamelingen over onderwerpen die er psychologisch en filosofisch toe doen; soms verpakt in symbolentaal – ‘Waarom heeft de barbaar uit het westen geen baard?’ – soms onverbloemd duidelijk – ‘Wat is de zin van het leven?’ Dit boek bevat niet alleen een hedendaagse toelichting op de beroemdste klassieke koanverzameling, de Mumonkan, maar tevens een nieuwe collectie moderne koans. Hoewel koanstudie het beste in relatie met een zenmeester kan worden gedaan, is – ook voor hen die hiervan verstoken zijn – het lezen en zich verdiepen in de commentaren een inspirerende en geestverruimende oefening.
Dit boek is de tweede, enigszins herziene versie van het eerder verschenen 'Zen en onzin van het leven'.
Meer zen, minder bubbels
Het is tegenwoordig heel populair om een beetje 'zen' te zijn, maar wat is dat en hoe word je het? Op die vraag geeft dit boek een helder antwoord. Het zijn onze afleidende gedachtes, de 'bubbels', die het zen-zijn bemoeilijken. We laten ons steeds afleiden door het voortdurende bombardement aan prikkels en komen er niet aan toe alles te verwerken. Stress en alle bijbehorende symptomen liggen op de loer. Piekeren en slaapproblemen zijn voor veel mensen de eerste tekenen van 'vol' zitten. Om echt zen te worden is meditatie een natuurlijke weg. Vakanties blijken maar heel even een rustgevend effect te hebben, terwijl dagelijks zenmeditatie echt helpt. Tijdens het mediteren zet je alles weer even op een rijtje. Je verwerkt onverwerkte ervaringen, de bubbels, en vind rust en inzicht. Dit boek beschrijft hoe dat verwerkingsproces verloopt en welke uitdagingen je tegenkomt op dit pad, want mediteren lijkt gemakkelijk, maar vooral als je onrustig bent is het in het begin best moeilijk. Met heldere voorbeelden en toepasbare tips wordt bij het lezen van dit boek duidelijk hoe je meer zen kunt worden.
De zeven waarheden
We maken ruzie, gaan scheiden en voeren oorlog, maar waarom? Omdat we gelijk denken te hebben. De paradox: hoe meer communicatiemiddelen, hoe meer onenigheid. Nooit eerder in de geschiedenis maakten we zo gemakkelijk contact met anderen als nu. Tegelijkertijd neemt het aantal conflicten alleen maar toe. Tijd om stil te staan bij de vraag wat waar is (en wat niet) en hoe dat ons kan helpen onszelf en de ander beter te begrijpen.
Verwacht geen applaus
Het leven kan uitdagend zijn, maar vaak geloven we dat er iets mis is als we niet gelukkig zijn. We proberen negatieve gedachten om te zetten in positieve en moeilijke emoties zoals stress, angst en depressie te elimineren. We denken dat ons innerlijk net zo maakbaar is als de wereld om ons heen en werken daar hard aan met therapie, medicatie, dankbaarheidsdagboeken en zelfcompassie. Dit voortdurend focussen op onszelf maakt ons niet gelukkiger.
Dit boek biedt een ander perspectief, geïnspireerd op boeddhistische wijsheid. Het leert ons dat de problemen en uitdagingen die we tegenkomen ons geluk juist kunnen versterken als we ze op de juiste manier integreren in ons leven. Het boek introduceert een stapsgewijze methode voor het trainen van de geest, Lojong. Een training voor duurzame, persoonlijke en spirituele groei.
Non-dualitateit in de praktijk
Elk woord is dualistisch. Non-dualiteit is niet in woorden te vangen. Toch brengen de diepgravende dialogen van zenmeester Rients Ritskes en filosoof Arthur Nieuwendijk de persoonlijke ervaring van non-dualiteit heel dichtbij. Aan de hand van telkens nieuwe beschrijvingen wordt het principe van non-dualiteit vanuit verschillende invalshoeken belicht, waardoor de lezer er vooral gevoelsmatig in kan doordringen.
De weg naar het ervaren van non-dualiteit wordt aangeduid met tegenstrijdigheden, paradoxen, koans en andere diepzinnige wegwijzers. Het zijn even zovele uitnodigingen om de essentiële beweging van het leven in het nu te ervaren. Op deze uitnodiging ingaan, vraagt moed. Immers, zodra de grens van non-dualiteit in zicht komt, deinst het denken angstig terug. Wie tijdens het denken het denken weet te doorzien en zijn evenwicht op dit smalle koord kan bewaren, zal over de grens heen het non-duale ervaren. Dit boek is geen filosofisch traktaat. Het is een uitnodiging deel te nemen aan de inspirerende dialoog tussen de duale denker en de non-duale zenmeester: gesprekken op de grens van het denken…
21 geheimen van een strategische dialoog
Een dialoog is een open gedachtenuitwisseling om samen doelbewust wijzer te worden. Een strategische dialoog is een dialoog waarin dat proces bewust gestructureerd optimaal verloopt. Rients Ritskes en Remko de Beer vatten de techniek van de strategische dialoog in dit boek samen in 21 geheimen. Het beheersen van deze set spelregels zorgt ervoor dat elk gesprek en alle vergaderingen in deze stijl efficiënter worden. Door dialoog ontstaat er meer rust en ruimte, waardoor inzichten en creativiteit floreren.
Zen en keuzes maken
Jan de Ruiter:"Super simpele zen psychologische principes worden, vaak laconiek en humoristisch uitgelegd,
overduidelijk aan de hand van uit het dagelijks leven gegrepen verhalen."
Frances van der Moolen: "Zen en keuzes maken heeft mij geholpen bij de belangrijkste keuze
in mijn leven; de keuze voor balans in mijn leven. Ik ben gestopt met rennen en doe alles wat ik nu doe met overgave.
Een wereld van verschil."
Doke Sweere: "In de hem bekende praktische en toegankelijke stijl legt Rients Ritskes uit dat als je
bewust keuzes maakt, je meer uit het leven haalt. Daarbij behandelt hij een aantal manieren om tot bewuste keuzes te komen,
waaronder het stellen van doelen, het ontwikkelen van zelfkennis, zenmeditatie en andere. Mijn keuze voor dit boek was
beslist een goede keuze."
Zen en geluk
Tanja Suiker: "Mocht je nog twijfelelen of zen iets voor je is, dan zal het boek Zen en geluk
je het laatste duwtje in je rug geven om het in ieder geval een kans te geven. In dit boek wordt helder en rationeel
uiteengezet wat mediteren concreet met je lichaam en geest doet. De zin uit het boek die mij destijds over de streep
trok is 'Het geeft namelijk niet of we een beetje onzeker zijn of kriebels in de buik hebben voor een nieuwe uitdaging,
als we er mentaal maar klaar voor zijn'."
Jan van de Beek: "Als coach ervaar ik dat lezen van Zen en Geluk daadwerkelijk geluk brengt.
Bij het afsluiten van een traject vertelt men mij vaak dat het boek van Rients nog steeds op het nachtkastje ligt en
de glimlach hierbij spreekt boekdelen!"
Halina Hendrickx: "Eindelijk slaagt iemand erin op eenvoudige wijze uit te leggen wat zen nu
eigenlijk is en waarom het zo goed is om te doen. Het gaat ook over existentiele onderwerpen zoals geluk en
keuzes maken in het leven en hoe zen daarbij kan helpen. Ritskes vertelt het met wijsheid en wetenschappelijke
onderbouwing, maar ook met sprekende anekdotes en veel humor. Een rijk boek om vaker te lezen."
Helmie Geven: "Als je het boek Zen en geluk gelezen hebt, dan kan de rest van je bibliotheek
in de prullenbak, omdat in dat ene boekje alles staat wat je te weten kunt komen over gelukkig leven. Rients
schrijft zoals hij praat: onderhoudend, humoristisch en helder. Niet te missen! Veel leesplezier!"
Stijn Hoppenbrouwers: "Dit een absoluute aanrader voor iedereen die in zen en zenmeditatie
geïnteresseerd is, maar een aversie heeft tegen zweverigheid. Recht voor zijn raap over zenmeditatie, met een
functionele inslag maar ook met respect en grote kennis van zaken. Een helder geschreven boek, boeiend,
en met de nodige humor."
Het grote vragen boek
In dit boek staat een aantal grote vragen, bedoeld voor iedereen tussen de 4 en 114 jaar.
Ze zijn geïnspireerd op koans, de meditatievraagstukken uit de zentraditie. Het zijn wezenlijke vragen die we onszelf vaak onbewust stellen, maar zelden hardop. Door bewust je persoonlijke antwoorden te ontdekken en deze met anderen te delen, word je je meer bewust van wie je bent en wat je wilt. Met goed zoeken vind je misschien zelfs de universele antwoorden op deze vragen. De foto’s zijn bedoeld om je te inspireren op de zoektocht naar de essentie van je leven.
Dat dit boek mag bijdragen aan het welzijn van velen.
Dertig zenlessen voor de dagelijkse praktijk
De eerste versies van deze Dertig zenlessen verscheen reeds in 2000 en sindsdien zijn er meerdere versies onder verschillende titels (o.a. ZenManagement in de praktijk) en in meerdere herdrukken en vertalingen van gepubliceerd, onder andere in het Duits, Engels en Deens. Dit is een nieuwe herschreven versie. Het zijn dertig levenslessen voor mensen op zoek naar (nog) meer kwaliteit en diepgang in doen en laten. Van de achterzijde: Wie deze dertig zenlessen ter harte neemt zal een aandachtig en zenvol leven leiden. De lessen bevatten enerzijds eeuwenoude wijsheden en zijn anderzijds zeer actueel. Dat laatste komt doordat ze worden verteld door Rients Ritskes, een zenmeester die met zijn veertig jaar zen ervaring helemaal in het hier en nu staat.
Hedendaagse zenmeesters
Zen.nl startte in 1988 in een Werfkelder in Utrecht en anno 2021 is Zen.nl te vinden in 40 plaatsen in Nederland. Ongeveer 1000 cursisten leren er per jaar mediteren in zenstijl. Zen.nl groeide daarmee uit tot een van de grootste lekenbewegingen in Europa. Deze groei werd mogelijk gemaakt doordat Rients Ritskes, de oprichter van Zen.nl vanaf het begin nieuwe zenleraren heeft opgeleid. Zen.nl is 8 jaar geleden officieel CRKBO-geregistreerd als beroepsonderwijs. Ritskes werkte de eerste 20 jaar onder het toeziend oog van de Japanse zentraditie en sinds 2010 is Zen.nl een zelfstandige zenschool in de Rinzai-traditie. Van de ruim 180 zenleraren die al zijn opgeleid worden er in 2021 tien benoemd tot zenmeester. Ter gelegenheid daarvan verschijnt dit boek, met de spirituele biografieën van de tien nieuwe zenmeesters. Deze biografieën worden voorafgegaan door een uitgebreide inleiding over de geschiedenis van Zen.nl. Samen met deze nieuwe zenmeesters hoopt Zen.nl haar missie nog beter vorm te kunnen geven. De missie van Zen.nl is: zoveel mogelijk mensen faciliteren in duurzaam geluk.
Zenmanagement in de praktijk Niet meer verkrijgbaar
Oud-ministerpresident van Agt: "Het zou een zegen zijn voor de Nederlandse democratie en de werking van het
parlement in het bijzonder, wanneer alle kamerleden zich de inhoud van ZenManagement eigen zouden maken."
Frans Hupjé "Zenmanagement In De Praktijk is een bron van inspiratie voor mij. Voorbeelden van
verschillende zenbeoefenaars verdiepen de lessen van Rients Ritskes op een mooie manier en tonen dat de weg van zen
midden in het dagelijks leven staat en niet daarbuiten."
Lilian van der Vaart: "Wie voor dit boek kiest, doet een zen-volle investering!"
Jan Korver: "Makkelijk leesbaar, praktisch en diepgaand. Zoals een deelnemer uit mijn training
het treffend omschreef: praktische zen met je voeten in de nuchtere Hollandse klei."
Wat is verlichting? Niet meer verkrijgbaar
Dit boek bundelt vier unieke bijdragen die het fascinerende begrip verlichting onderzoeken vanuit oosters en westers perspectief.
Zen en de kunst van studeren Niet meer verkrijgbaar
Ton Oostveen: "Zen en de kunst van studeren is een aanrader voor iedereen die greep wil
krijgen op zijn of haar drukke bestaan. Een praktisch en helder geschreven boek. Het is een uitstekende hulp gebleken
om je weg te vinden in Zen meditatie. Daarnaast bevat het tweede gedeelte van het boek een beproefd model om tot
optimale studieresultaten te komen. Het heeft mijzelf en de vele jonge mensen die ik mocht begeleiden goede dienst bewezen."
Bianca Rontoltap: "Na het lezen van dit boek, lijkt het mij fantastisch als dit boek op middelbare en hogere
scholen 'standaard' gaat worden. Zelf heb ik een dochter in 3-VWO en ik ben vaak verbaasd over de 'onbewustheid', waar mee gewerkt
wordt."
Claudia van Orden: "Genoten van dit boek! Vol met eye-openers over mijn eigen studententijd, die me
nu weer verdieping geven in mijn huidige zentraining. Te zijner tijd geef ik het boek aan mijn kinderen mee als ze gaan studeren.
Het helpt ze hopelijk te genieten van een evenwichtige en succesvolle studietijd, net als ik."
Stijn Hoppenbrouwers: "Het begin van mijn interesse in zenmeditatie was het lezen van dit boek.
Het was de praktische insteek die me toen al zeer aansprak, en ik heb het sindsdien vele van mijn studenten aangeraden.
Het boek biedt een toegankelijke eerste inleiding in de praktijk van zen-zitten, en een typisch Ritskiaanse inbedding
daarvan in een meer algemeen cognitief-performatief kader. Een steun in de rug voor tobbende studenten, maar ook voor
iedereen die zen wil integreren in mentaal intensief werk."