whatsapp
 

Zen.nl logo Zen.nl Nederland home


 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, long-covid, negatieve effecten, therapie, concentratie, vermoeidheid, corpus callosum, hersenen, herstel, hulpmiddel


Wat wel werkt bij long-covid
wordt niet genoemd



Redactie / Zen.nl Nederland / 27 maart 2025

In Trouw is vandaag (24 maart 2025) weer uitgebreid te lezen wat de negatieve effecten van long-covid zijn. Iedereen hoopt op de komst van een wonderpil maar lijkt niet te willen zien wat meditatie voor long-covid patiënten kan betekenen. Waarom niet?

Long-covid blijft een ingrijpende aandoening voor duizenden mensen in Nederland, waarbij de symptomen vaak maandenlang of zelfs jaren aanhouden. De gevolgen zijn zwaar: vermoeidheid, concentratieproblemen, overgevoeligheid voor geluid en licht, en een algemeen gevoel van mentale mist.

Wat opvalt is dat recent onderzoek bevestigd heeft dat meditatie een cruciale rol kan spelen in het herstel van long-covid-patiënten. Dit is niet zomaar een suggestie, maar gebaseerd op stevige wetenschappelijke gegevens van twee jaar onderzoek onder bijna 8000 patiënten. Uit onderzoek van het Erasmus MC, geleid door Dr. Stella Heemskerk, blijkt dat 83% van de long-covid-patiënten die tijdens hun revalidatie gingen mediteerden (ruim 600), aangaven dat meditatie hen het meest had geholpen bij hun herstel. Dit is vergeleken met alle andere behandelingen, die minder of niet effectief waren. Minister Agema nam het rapport van Heemskerk op 25 nov. 2024 vriendelijk in ontvangst en daar lijkt het bij te blijven.

Een ander gedegen artikel van Nicole Porter en Leonard A. Jason, gepubliceerd in 2022, verklaart op wetenschappelijke basis hoe meditatie de gevolgen van long-covid kan helpen verminderen. Eén van de factoren hierbij is dat meditatie ontstekingsbevorderende cytokines vermindert, wat de algehele gezondheid ten goede komt en het gevoel van mist in het hoofd bij covidpatiënten oplost. Ook de publicatie van Prof. Steven Laureys, onderzoeker neuroloog aan de universiteit van Leuven maakt duidelijke waarom mediteren werkt voor covidpatiënten. Hij laat zien dat meditatie de neuroplasticiteit bevordert en het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en nieuwe verbindingen te vormen toeneemt. Dit leidt tot versterking van bestaande neurale netwerken en de vorming van nieuwe verbindingen. Na slechts acht weken meditatie zijn veranderingen zichtbaar in hersengebieden zoals de hippocampus (geheugen en emoties), de prefrontale cortex (besluitvorming en emotieregulatie), en de amygdala (stress- en angstverwerking). Onderzoek toont verder aan dat meditatie leidt tot een toename in 'grijze stof', met name in gebieden die betrokken zijn bij leren en geheugen, en covidpatiënten klagen bijna allemaal over geheugenproblemen en zoals het in het Trouw-artikel wordt genoemd, 'spaghetti in het hoofd'. Ook de witte stof, die verantwoordelijk is voor communicatie tussen hersengebieden, neemt toe door meditatie. Dit verbetert de samenwerking tussen verschillende hersendelen, zoals via het corpus callosum dat beide hemisferen verbindt.

Een ander voordeel van de toepassing van meditatie voor covidpatiënten is dat het eenvoudig en toegankelijk is. Zelfs korte sessies van 20 minuten per dag kunnen al binnen enkele weken een meetbaar effect hebben op het welzijn van de patiënt. Dit maakt het een haalbare interventie voor long-covid patiënten die vaak beperkte energie hebben en worstelen met hun dagelijkse functioneren.

De wetenschap ondersteunt de mogelijke effectiviteit van meditatie bij long-covid, maar deze feiten worden niet of nauwelijks onder de aandacht gebracht. Wij vroegen 23 januari van dit jaar in een brief aan minister Agema, wat ze doet met de resultaten van het onderzoek van Heemskerk, maar kregen geen reactie. Terwijl meditatie een zeer kosteneffectief hulpmiddel is dat veel patiënten helpt in hun herstel.

Ken je long-covid-patiënten? Stuur ze dit artikel door. Meditatie biedt een methode die voor long-covid-patiënten verlichting kan bieden en mogelijk kan bijdragen aan herstel. Waarom wachten op een pil die er waarschijnlijk nooit komt terwijl meditatie een effectief hulpmiddel is dat substantiële lijkt bij te dragen aan verbetering van de gezondheid en het welzijn van long-covid-patiënten. Laten we deze waardevolle informatie verspreiden en ervoor zorgen dat iedereen weet wat meditatie mogelijk ook voor hen kan doen.

Lees hier de persoonlijke ervaringen met mediteren en long-covid van Roos.