whatsapp
 

Zen.nl logo Zen.nl Nederland home


 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, grenzen, weekendsesshin, vraag, perspectief, kwetsbaar, weerbaarheid


Waar ligt jouw grens?



Joke Batink / Zen.nl Nijmegen / 10 april 2025

Heb je dat ook wel eens? Dat iemand iets wil lenen, of je om een gunst vraagt en dat dan je eerste reflex is: “hoe kun je dat nu vragen?” Hierover en over andere aspecten van ‘grenzen stellen’ gaat de weekendsesshin van 23 t/m 25 mei in de Maanhoeve met prachtige tuin te Exloërveen.

Lange tijd heb ik oprecht gedacht dat het aan de vragensteller lag als iemand iets vroeg wat me in verlegenheid bracht. Want dat is waar het om bleek te gaan. Ik voelde me in verlegenheid gebracht zodra ik bij zo’n vraag het gevoel had ‘nee’ te moeten zeggen. En dat wilde ik liever niet. ‘Ja zeggen’, is toch veel leuker?
Gaandeweg leerde ik dat het niet zozeer de vraag zelf was, die mij van mijn stuk bracht, maar het gevoel dat het bij mij opriep. En dat de vraag voor de steller kennelijk helemaal niet zo bijzonder, of vrijpostig was. Iedereen heeft zijn eigen perspectief. Jawel, natuurlijk wist ik dat ook wel, maar kennelijk is dat niet in alle situaties even helder voor me. Als iets stress of ongemak oplevert, verlies ik dat blijkbaar makkelijk uit het oog.

En zo hanteer ik tegenwoordig graag de ietwat radicale gedachte dat iedereen mag vragen wat hij wil. Natuurlijk zitten er grenzen aan wat je vragen kunt, niet alleen de wettelijke, en is het prettig als iemand daar besef van heeft. Maar waar die grenzen zich bevinden, is lang niet voor iedereen hetzelfde.

Voorrang nemen is een plicht

Dat betekent dat het aan mij is om mijn eigen grenzen en mogelijkheden te kennen en ze aan te geven. Of ik dat nu leuk vind of niet, of makkelijk of niet. De laatste tijd moet ik wel eens denken aan een opmerking van mijn rij-instructeur. Ik had motorrijles aan het begin van de jaren 80. “Voorrang nemen” zei hij, “is een plicht”. Ik weet niet of dat nog steeds gezegd wordt, maar het is me altijd bijgebleven. Het was een wat verwarrende opmerking. Ergens begreep ik het wel, maar als motorrijder voelde ik me ook kwetsbaar en was ik op mijn hoede.

Grenzen aangeven

De parallel met ‘grenzen aangeven’ is interessant. Kan dit ook van toepassing zijn voor het maatschappelijk verkeer? We verwachten dat wij degenen zijn die voorrang moeten verlenen en dat de ander de begunstigde is. Maar wat als we dit eens andersom bekijken? Als ik voorrang heb, moet ik die ook nemen. En daarmee schep ik duidelijkheid, waarmee ongelukken voorkomen kunnen worden. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat ik goed blijf opletten of de andere verkeersdeelnemer ziet en begrijpt wat mijn bedoeling is. Kan ik ook duidelijkheid verschaffen als het gaat om wat ik wil en niet wil? Moet ik daarbij op mijn hoede blijven? En hoe kan ik daarbij in contact blijven?

Wil je ook aan de slag met grenzen, vrijheid van handelen en weerbaarheid? Doe dan mee aan de weekendsesshin van Zen.nl Amersfoort en Zen.nl Nijmegen van 23 t/m 25 mei.