whatsapp
 

Zen.nl logo Zen.nl Nederland home


 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, boeddhisme, therapie, oosters, westers, mahayana, Tibetaans, kinhin, rituelen, Tibet, levenspad, verlichting, achtvoudig pad


Boeddhisme, een goed voertuig



Jan de Boer / Zen.nl Groningen / 30 januari 2025

David Brazier gaf op zondag 19 januari een workshop in Almere. Tijdens de workshop stond de samenhang tussen oosterse en westerse tradities in meditatie en therapie centraal. Hier volgt een kort verslag van deze middag.

De middag begint met meditatie, hoewel deze vorm van beoefening in sommige stromingen van het Mahayana boeddhisme een minder grote rol inneemt in vergelijking met het zenboeddhisme. Zelf is David naast het zenboeddhisme ook thuis in het Pure Land boeddhisme en Tibetaans boeddhisme, waarbij meer aandacht uitgaat naar andere rituelen en gebruiken. Later volgt er nog een vrije loop kinhin, waarbij je relatieve afzondering ervaart, om vervolgens af te sluiten met een ingetogen Amitabha-ritueel waarbij je je één voor één al groetend door de cirkel van deelnemers voortbeweegt.

Er is vooral interesse in Davids ervaringen en de vele verhalen over zijn tijd in Oxford waar hij tijdens zijn studie in contact kwam met grote namen van leraren uit het Tibetaans boeddhisme die uit Tibet waren verjaagd. In zekere zin was zijn keuze dus toeval, het hadden net zo goed Soefi kunnen zijn. Maar het boeddhisme is gewoon een heel goed voertuig, zo luidt een van zijn conclusies deze middag.

David heeft ruime kennis en ervaring voorhanden over de geschiedenis en de verschillende vertakkingen binnen het boeddhisme, zo blijkt uit zijn vele verhalen en antwoorden. In het hectische bestaan van de westerse wereld heerst er een steeds grotere behoefte om in het hier en nu te leven. Hij stelt echter dat het volledig in het hier en nu leven een illusie is waarop wij ons niet blind moeten staren. Eerder gaat het om de bewustwording van het huidige handelen binnen de context van ons levenspad. Zo stipt hij aan dat de beoefening met name te doen is om het cultiveren van je eigen praktijk, waarbij bijvoorbeeld mediteren een belangrijke rol kan spelen. Daarnaast verduidelijkt hij dat het Achtvoudige Pad oorspronkelijk niet een instructielijst was om verlicht te raken, wel om te duiden wat verlicht handelen zoal inhoudt. De boeddha ontdekte het bestaan van het Achtvoudige Pad namelijk zelf ook pas nadat hij zijn verlichtingservaring had opgedaan. Een charismatische klik met de leraar zorgt voor overdracht en kan verandering in gang zetten, toch blijft het boeddhisme uiteindelijk ook ‘meer een zaak van doen dan van lezen of horen’.

David sluit de workshop af met een laatste anekdote. Wanneer een persoon wordt gevraagd om aan het eind van de dag zijn voorgedragen materiaal kort samen te vatten, zegt hij: ‘four words: thank you very much’.