whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, themadag, oorlog, vrede, war, Brian Daizen Victoria, Japan, wetenschapper, oorlog, ideologie, boeddhisme, zenboeddhisme, Rients, Ran Zen, zenmeester
(c) THINK-IAFOR



Zen at War



Rients Ran Zen / Zen.nl Nederland / 17 oktober 2024

Brian Daizen Victoria is een van de sprekers op onze komende themadag over Zen, oorlog en vrede. Hij is in Japan opgeleid tot zenpriester in de Soto-school en gepromoveerd wetenschapper. Brian is beroemd door zijn boek Zen at War dat een diepgaande analyse biedt van de complexe relatie tussen zenboeddhisme en militarisme in Japan, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek, oorspronkelijk gepubliceerd in 1997 en herzien in 2006, legt bloot hoe de zentraditie, die vaak als vredelievend wordt beschouwd, werd ingezet ter ondersteuning van de Japanse oorlogsinspanningen.

Historische Context

Brain Victoria onderzoekt hoe de zenfilosofie werd gebruikt om geweld te rechtvaardigen. Hij documenteert de steun van zenmeesters voor het Japanse leger en de ideologieën die geweld legitimeerden. Een centraal thema in het boek is de morele contradictie van zen in een militaire context. Victoria stelt dat de aandachtstraining die centraal staat in zen, misbruikt is voor gewelddadige doeleinden. Dit roept vragen op over de ethische implicaties van zenbeoefening en de verantwoordelijkheid van beoefenaars.

Reacties en Verantwoording

Zen at War is niet alleen een waardevol historisch document, maar ook een oproep aan de boeddhistische gemeenschap om te reflecteren op de toepassing van hun leerstellingen. Het boek heeft geleid tot publieke verontschuldigingen van verschillende zenscholen voor hun rol in het militarisme. Zen at War heeft een significante impact gehad op het denken binnen het boeddhisme, zowel in Japan als daarbuiten.

Tenryu-ji

Hirata Seiko (1923-2008) was zenmeester van Tenryu-ji en de eerste zenmeester die naar aanleiding van het boek van Victoria schriftelijk zijn excuses aanbood met de volgende woorden: 'In de lijn van het Rinzai zenboeddhisme ben ik het dharma-kleinkind van Seki Seisatsu, een zenmeester die door Brian Victoria werd bekritiseerd. Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om mijn oprechte excuses aan te bieden voor de woorden en daden van Seisatsu die steun verleende aan de Japanse strijdkrachten. Verder wil ik, namens de hele Tenryu-ji-tak van het Rinzai zenboeddhisme, mijn diepgevoeld berouw uitspreken voor de misdaden die door het Japanse leger zijn gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog en voor de steun die leden van de Rinzai zenschool hebben verleend aan het militaristische regime.' Hirata Seiko was van 1987 tot 2008 de zenmeester van Rients. Van hem ontving hij de tempelnaam Ran Zen. Rients Ran Zen was in die jaren vele malen in Tenryu-ji / Kyoto voor het doen van sesshins onder Hirata’s leiding.

Conclusie

Brian Daizen Victoria's werk biedt een cruciale blik op de schaduwzijde van de zentraditie. Door deze ongemakkelijke waarheden onder ogen te zien, moedigt hij een diepere dialoog aan over de verantwoordelijkheden die spirituele tradities dragen in een complexe wereld.

Wij zijn erg blij dat Brian online aanwezig zal zijn op onze themadag over Zen, oorlog en vrede op zondag 17 november in Nijmegen en daar zijn nieuwste inzichten met ons wil delen, ook in het licht van de actuele oorlogen in het Midden-Oosten en Europa. Ook het publiek krijgt dan ruimschoots de tijd om vragen te stellen aan Brian Daizen Victoria.

Doe mee aan onze thema dag zondag 17 november in Nijmegen over: Zen, oorlog en vrede Klik hier voor meer informatie en aanmelding