whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Rients Ritskes, zenmeester, oerbubbel, zelfmoord, tempel, rinzai, Japan, zoektocht, boeddha, innerlijke rust, accepteren, inspiratie, rust, verdieping, geluk, welzijn, duurzaam




Van zelfdoding tot zen



Rients Ritskes / Taipei / 9 mei 2024

Dit is deel twee van een werkbezoek dat Rients Ritskes momenteel brengt aan Taiwan. Klik hier voor deel 1 dat ging over de ontmoeting met Chang Ti, een senior non in Taipei. Vandaag over Rients ontmoeting met zenmeester Hui Ming. Beiden delen eenzelfde oerbubbel, eentje die hun beiden op het pad van zenmeditatie heeft gebracht.

Vandaag had ik een bijzondere ontmoeting met zenmeester Hui Ming. Hij is de baas in Puji, een kleine tempel in de bergen aan de rand van Taipei. De tempel ligt goed verborgen in een prachtige vallei met een bijzonder rijke fauna en flora. Deze opmerkelijke biodiversiteit is deels te verklaren uit de vele hete bronnen in dit gebied. Liefhebbers bezoeken de vallei om er een bad te nemen in het naar zwavel ruikende zilverkleurige water. Toch is het altijd rustig in Hui Mings kloostertje, waar hij met enkele monniken woont. Het bergpad dat leidt naar Puji is namelijk erg onopvallend en gemakkelijk te missen. Toeristen lopen eraan voorbij.

Zenmeester Hui Ming en de zoektocht naar de zin van het leven

Zenmeester Hui Ming is een van de dharma-opvolgers in de Japanse Rinzai-traditie, de eeuwenoude zentraditie die zijn oosprong in China heeft en waar ook Zen.nl toe behoort. Deze link schiep meteen een gevoel van herkenning en ook de hele tempel-inrichting is Japans. Japan heeft Taiwan vijftig jaar gekolonialiseerd (1895-1945) en die overheersing heeft tot op de dag van vandaag grote invloed op vele aspecten van het leven in Taiwan. Hui Ming is Taiwanees en vertelt dat zijn zoektocht naar verlichting hem naar meer dan zestig landen voerde, waaronder dus uiteindelijk Japan. Zijn existentiële zoektocht kwam voort uit een tragische familiegeschiedenis. Toen hij nog maar elf jaar oud was pleegde zijn zus van achttien suïcide. Dit zette hem aan tot een lange zoektocht naar de zin van het leven. Het antwoord vond hij, zittend als een Boeddha.

Verlies

Deze persoonlijke tragedie, zo vroeg in het leven van Hui Ming herinnert mij sterk aan mijn eigen persoonlijke existentiële crisis, die ook uitbrak op mijn elfde. Op die leeftijd verloor ik mijn jongere broertje na een lang en dramatisch ziekbed, een gebeurtenis die mijn leven veranderde en mijn zoektocht in gang zette. Opgegroeid in een gereformeerde omgeving vond ik, net als Hui Ming, geen antwoord in het traditionele geloof van mijn familie en ging ik net als Hui Ming opzoek en vond zes jaar later, dus op mijn zeventiende, het begin van de weg naar de innerlijke rust die ik zocht; de weg van zazen. Uiteindelijk vond ik het echte antwoord op mijn existentiële vragen nog eens tien jaar later, in een zenklooster in Japan.

Waarom dood en zelfmoord?

Hui Ming en ik waren het erover eens dat er geen rationeel antwoord bestaat op de vraag waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Er is echter wel een spiritueel antwoord, en dat is dat we alleen door het accepteren van het leven zoals het komt, zuivere inspiratie kunnen vinden om te doen wat we moeten doen, om zodoende te leren en te groeien. Allebei ervoeren we dat het mediteren ons de rust en vrede bracht die we zochten en beiden wilden we toen alleen nog maar meer rust en verdieping. Het zenboeddhisme leerde ons dat wie meer geluk wil, zijn of haar geluk moet delen met anderen en daarom heeft Hui Ming zijn tempel en deelt hij zijn inzicht met wie zich er aan wil laven. En zo ben ik Zen.nl gestart, met als missie zo veel mogelijk mensen te faciliteren in duurzaam geluk en welzijn.

Groot geluk

De dood heeft zowel Hui Ming als mij geïnspireerd om de weg van de zentraditie te volgen, waarbij het niet gaat om het vinden van rationele antwoorden, maar om in het lijden de inspiratie te vinden om anderen te helpen. Deze vorm van hulp is niet gedreven door moralistische dogma’s of verplichtingen, maar in het gegeven dat het helpen van andere levende wezens de ware bestemming is van ieder mens. Bovendien worden wijzelf gelukkiger naarmate we meer bijdragen aan duurzaam welzijn van mens, dier en milieu.

Komende weekendsesshins zijn :

Vrijdag 31 mei t/m 2 juni in centrum Oostraven in Epe
Vrijdag 7 t/m zondag 9 juni in De Maanhoeve

Komende weeksesshins zijn:

Van 23 t/m 29 juni 2024 o.l.v. Rients Ritskes (nog 1 plaats vrij)
Van 6 t/m 12 oktober 2024 o.l.v. Arthur Nieuwendijk (wachtlijst)

Van 19 t/m 25 januari 2025 o.l.v. Remko de Beer
Van 30 maart t/m 5 april 2025 o.l.v. Floor Rikken
Van 6 t/m 12 april 2025 o.l.v. Yvonne Visser
Van 29 juni t/m 5 juli 2025 o.l.v. Rients Ritskes
Van 5 t/m 11 oktober 2025 o.l.v. Arthur Nieuwendijk