whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, medicatie, antidepressiva, burn-out, stress, stressreactie, angststoornis, functioneren, eetstoornis, depressief, GGZ, bubbels els, verwerken, zenleraar, opleiding, coach, emoties, nieuwsgierig, afbouwen, toepassen, slapen, vertrouwen



Meditatie in plaats van Medicatie



Miriam Brouwer Zen.nl Lochem / 14 november 2024

Antidepressiva worden steeds meer voorgeschreven in onze westerse wereld. Burn-out en depressies komen steeds meer voor in een samenleving waarin we worden blootgesteld aan oneindig veel mogelijkheden. Stress-gerelateerde klachten, zowel psychische als lichamelijke, zijn beroepsziekten nummer 1.

Ooit las ik dat wanneer je dagelijks mediteert, je geen antidepressiva meer nodig hebt. Nu weet ik dat dit inderdaad klopt.

Burn-out

In 2017 raakte ik in een burn-out. Mijn lichaam reageerde op de door mij opgebouwde stress door op verschillende momenten per dag te bevriezen. Dit bleek één van de drie stressreacties te zijn die we als mens kennen. Ik kreeg angststoornissen en durfde de deur niet meer uit. Onze zoon, toen bijna één jaar oud, heeft destijd een half jaar lang bij mijn schoonouders gewoond. Het was een enorm zware tijd. Een tijd waarin angst de overhand had en waarin ik bang was dat ik nooit meer ‘normaal’ zou kunnen functioneren, wat wil zeggen zodanig functioneren dat ik de dagelijkse dingen zou kunnen uitvoeren zonder me constant angstig te voelen.

Tot dan toe kende ik mezelf als iemand die dacht dat ze de hele wereld aankon. Ik koos ervoor om nooit om hulp te vragen, aangrijpende gebeurtenissen in mijn leven stopte ik zo ver mogelijk weg en ik praatte niet over mijn gevoelens. Ik kampte al vanaf mijn pubertijd met een eetstoornis en depressies.

Ik belandde bij de dagbehandeling van de GGZ en kreeg, naast therapeutische sessies, antidepressiva voorgeschreven.

Zen

In 2019 kwam ik in aanraking met Zen.nl. Vanaf die tijd ging ik wekelijks lessen volgen en probeerde ik regelmatig 2x20 minuten per dag te mediteren.

Het effect hiervan was dat ik veel bubbels uit het verleden heb kunnen verwerken en veel nieuwe inzichten kreeg. Zo heb ik traumatische ervaringen uit het verleden op mijn meditatiemat kunnen aanschouwen en doorvoelen. Zo ben ik er achter gekomen hoe ik met lastige omstandigheden omging. Dat ben ik vanaf toen anders gaan doen. Ik ben meer gaan praten over mijn gevoel. Ik ben gaan vóelen, iets waarvan ik eerder niet wist hoe dat moest. Door het vele oefenen met mediteren kon ik in stressvolle situaties mijn rust bewaren. Mijn glas werd van half leeg, half vol. Ik kon in moeilijke situaties ook de mooie kanten ervan ontdekken. Ik kon met een nieuwsgierige blik naar situaties kijken. En nog heel veel meer…

Daardoor veranderde ik, zoals alles veranderlijk is.

In 2023 werd ik zenleraar in opleiding (ziopper) met als doel om ooit zelf les te gaan geven. Ik had ervaren wat zen en mediteren voor positieve uitwerking op mij hadden en wilde dit graag delen met anderen. Maar een zenleraar die antidepressiva gebruikt? Dat kon in mijn ogen niet.

Afbouwen van medicatie*

Ik had het vertrouwen ontwikkeld dat ik mijn medicatie kon afbouwen. Met mijn zencoach (wijlen zenmeester Hans van der Vleuten) en de Praktijk Ondersteuner van de Huisarts (POH) besprak ik dit. Ik wilde op een rustige, langzame en veilige manier afbouwen. Door in kleine stapjes af te bouwen, heb ik nagenoeg geen last gehad van ‘afkickverschijnselen’.

Ik begon steeds meer te voelen. Mijn emoties werden langzaamaan sterker. Vooral bij de laatste twee stapjes voelde ik mij bijvoorbeeld heel erg boos worden om kleine dingen. Dan probeerde ik daar nieuwsgierig naar te kijken en bleef ik bij dat gevoel totdat het weer wegtrok. Iets wat ik eerder nooit had geleerd. Ik merkte ook dat ik spontaner begon te reageren op situaties en mensen. Minder sloom. Het voelde alsof ik weer meer op de voorgrond was getreden in plaats van weggestopt achter een mistgordijn.

Uiteindelijk heb ik een jaar over het afbouwen gedaan. Bij ieder stapje voelde ik dat ik weer een ‘stukje Miriam’ terugkreeg. Ik vond het enorm spannend, want: Wat ga ik voelen als ik minder medicijnen neem? Kan ik dan nog net zo goed slapen als nu? Wat zijn de afkickverschijnselen en hoe zal ik daarmee omgaan? Val ik niet weer terug als ik mijn medicatie afbouw?

Ondanks die angst-gedachten heb ik doorgezet. Ik voelde me goed en ik was ervan overtuigd dat die depressieve periodes in het verleden te maken hadden met hoe ik toentertijd met situaties omging. Ik was een andere Miriam geworden.

Na het afbouwen:

Soms sloeg de angst weer toe. Zou mijn gemoedstoestand zo blijven? Zou ik bijvoorbeeld in de winterperiode last krijgen van sombere buien? Reële angst? Nee, niet echt!

Want tegelijkertijd wist ik ook dan weer het geleerde te kunnen toepassen.

Inmiddels ben ik meer dan een jaar verder na het volledig afbouwen van de medicatie. Ik heb geen terugval gehad, ik slaap goed en ik voel me over het algemeen goed. Ik mediteer 2x20 minuten op een dag, ik werk, zorg voor mijn gezin en doe de opleiding als ziopper. Ik heb een actief leven en voel me in balans. Ik voel me gelukkig. Ik kan op mezelf vertrouwen, als nooit tevoren.

*Voor afbouw van medicatie adviseren wij altijd dit te doen in goed overleg met de huisarts of specialist of de speciale Afbouwpoli van de GGZ in Amsterdam.