whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Leer denken wat je wilt denken, Rients Ran Zen Ritskes, denken, onbewuste, bewustzijn, bubbels, vol, denkmodel



Leer denken wat je wilt denken - in 10 minuten



Van de redactie ZenActueel / Zen.nl Nederland / 14 november 2024

In het boek Leer denken wat je wilt denken wordt uitgelegd hoe ons denken functioneert. Het boek is gemakkelijk leesbaar, met mooie tekeningen, veel voorbeelden en inspirerende verhalen. Hieronder een heldere samenvatting van de twee belangrijkste hoofdstukken, die over het denkmodel.

Het boek gaat over het denken, wat er fout kan gaan en hoe je die problemen kunt voorkomen. Zo leer je denken wat je wilt denken, zodat je kunt doen wat je wilt doen en kunt voelen wat je wilt voelen. Het doorzien van je denken is de basis van geluk en succes.

Het denken als computer

Het denken werkt net als een computer, compleet met apps en geheugen. Alles gaat volautomatisch, waardoor je er meestal niets van merkt ….. totdat er iets fout gaat. Wacht daar niet op en snap hoe het denken werkt, want dan kun je:

• je geheugen op tijd legen
• updates toepassen
• en 'virussen' voorkomen

We denken in lagen

Het denken is een gelaagd proces, met bovenaan het bewuste denken. Ons bewuste denken wordt gevoed met informatie uit de omgeving. Alles wat je bewust ruikt, hoort, voelt en ziet, komt in je bewuste denken binnen. Deze uitleg over het denken die je nu krijgt, komt dus binnen in deze laag van het bewuste denken.

Het persoonlijke onbewuste

De laag eronder wordt het persoonlijk onbewuste genoemd. Dit is je eigen en zeer dynamische geheugen. Het vergelijkt alle nieuwe informatie met wat je al eerder hebt meegemaakt en opgeslagen. Dit gebeurt allemaal automatisch. Veel van wat je zo hebt opgeslagen, kun je gemakkelijk terughalen uit je geheugen, zeker wanneer het gewone ervaringen zijn, die je gemakkelijk verwerkt opslaat. Dat zijn meteen puntjes en veel puntjes vormen samen inzicht.

Het collectief onbewuste

Daaronder ligt de laag waar alle 'apps' liggen opgeslagen. Omdat iedereen min of meer dezelfde apps heeft, wordt dit ook wel het -collectieve- onbewuste genoemd. Velen weten niet eens dat ze al die apps hebben. Het zijn software programma's die je in staat stellen dingen te doen, zoals bijvoorbeeld lopen, tekenen, rekenen of spreken. Iedereen heeft deze apps bij geboorte meegekregen, maar oefening is nodig om ze te leren gebruiken. Iemand als Mozart had bijvoorbeeld een uitzonderlijk goede app voor muziek, maar ook hij moest veel oefenen.

En dan het éénheidsbewustzijn

Onder de drie lagen van het denken ligt het éénheidsbewustzijn. Dit is te vergelijken met de chip: de processor die alle informatie razendsnel verwerkt. Sommige mensen hebben een snelle processor en anderen een trage. Maar efficiënt omgaan met het denkvermogen is belangrijker dan de snelheid van de processor. Training van het denken kan een trage processor toch heel snel maken. De ervaring van deze basis van ons bewustzijn, wordt éénheidsbewustzijn genoemd. Daar ervaar je de eenheid en samenhang van alles.

Teveel bubbels, het grootste probleem in ons denken

Het grootste probleem in ons denken is dat we veel van wat we meemaken, niet goed verwerken en onverwerkt opslaan in ons geheugen. Onverwerkte ervaringen zijn bubbels. Bijvoorbeeld wanneer iemand die je goed kent, plotseling komt te overlijden. Zo’n bubbel neemt heel veel ruimte in beslag. Ook wanneer je iets heel moois in een etalage ziet liggen - iets dat je graag wilt hebben, maar nu nog niet kunt kopen - dan is dat een bubbel. Het zijn ervaringen waarmee je nog niet klaar bent. Onverwerkte trauma's kunnen zelfs je hele geheugen vullen, waardoor je constant overspoeld wordt met oude beelden en herinneringen. Bubbels zijn ervaringen met een laag emotie er omheen. En teveel bubbels, dat is het grootste probleem in ons denken. Neutrale ervaringen worden meteen als 'puntjes' opgeslagen.

Een vol geheugen

Bubbels - dus de onverwerkte ervaringen - nemen veel ruimte in beslag. Als je veel emotioneel beladen gebeurtenissen meemaakt of veel wensen hebt, kan je geheugen snel 'vol' raken. Dit leidt dan tot virussen in je denken, zoals piekeren, slapeloosheid of een burn-out. Helder denken en doen lukt dan niet meer.

De oplossing

Gelukkig is er een oplossing, namelijk het efficiënt verwerken van het teveel aan bubbels. Dit doe je door twee maal per dag 20 minuten te mediteren. Tijdens het mediteren verwerk je de bubbels tot puntjes, waardoor ze minder ruimte in beslag nemen. Mediteren is zoiets als het voor de tweede keer bekijken van een film. De emoties worden minder en je doorziet alles beter. Let wel: het geheugen kan ook vol raken met teveel positieve onverwerkte ervaringen. Dus ook positieve bubbels moeten verwerkt worden. Mediteren helpt je om je hoofd weer leeg te maken, waardoor je meer energie hebt, meer inzicht krijgt, beter slaapt en gelukkiger bent.

Mediteren

Mediteren is niet moeilijk, maar om het echt onder de knie te krijgen is het goed een cursus te volgen. Daar leer je van een ervaren zenleraar hoe je het teveel aan bubbels op efficiënte wijze kunt verwerken. Kijk op www.zen.nl voor een Zen.nl-locatie bij jou in de buurt.

Door regelmatig te mediteren, ruim je alle bubbels op en word je steeds beter in het denken wat je wilt denken, voelen wat je wilt voelen en doen wat je wilt doen.

Leer denken wat je wilt denken
Wil je het hele boek lezen? Bestel het hier.
Actie: tot 4 december geen verzendkosten