whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zenleraar, Jeroen Verstappen, zentuinen, studiereis, denken, rust, contact, verbinding, moeder, zelfvertrouwen, liefde, vertrouwen, bindingsangst



Interview Jeroen Verstappen:
‘Door zen heb ik ingezien dat het leven draait om de verbindingen die je maakt’



Camiel Hendriks namens de redactie ZenActueel / Zen.nl Nijmegen / 7 november 2024

Jeroen is zenleraar, zencoach en organisator voor Zen.nl. Als hoogtepunt organiseert hij een prachtige studiereis naar de zentuinen in Japan. Wat betekent zen voor hem? Wat maakt de zentuin zo bijzonder? De ZenActueel redactie interviewde hem. Lees hier zijn verhaal.

Wat betekent zen voor jou?

Zen is voor mij kunnen mediteren op een vol marktplein. Ik nam gisteren mijn groep cursisten nog mee naar het marktplein hier om de hoek in het centrum van Nijmegen, dat in rep en roer was door de introductieweek van de universiteit. Ik vroeg ze het zintuig ‘horen’ te gebruiken, zonder te labelen. Dan blijkt hetgeen je hoort ineens een stuk minder overweldigend. Zen is voor mij een manier van leven, levenswijsheid. Leren het leven te leven.

Hoe ziet dat in jouw leven eruit?

Vooral oefenen, oefenen, oefenen. Vroeger probeerde ik alles met denken op te lossen. Als iets anders liep dan ik had verwacht of zou willen, probeerde ik het ‘recht’ te denken. Dit om beter voorbereid te zijn voor als ik weer in dezelfde situatie beland. Toen ik begon met mediteren, merkte ik dat ik mijn denken tot rust kon brengen. Hierdoor is het contact met mezelf en anderen verbeterd, en geniet ik meer van de dingen. Zen helpt me af te leren wat niet meer functioneel is.

Hoe zag jouw verleden eruit?

Mijn biologische moeder is ongeveer een jaar na mijn geboorte uit het leven gestapt. Voor mijn vader was dit een flinke klap. Thuis werd er weinig over gesproken, ook niet nadat ik een stiefmoeder en twee zussen kreeg. Ik trok mij vaak terug en voelde me best vaak eenzaam en niet gezien. Daardoor ging ik steeds meer terug in mijn eigen schulp en dacht: "Als je niks doet, kun je ook niets verkeerd doen."

Hoe ben je daar bovenop gekomen?

Ik kreeg uiteindelijk meer zelfvertrouwen en voelde dat mensen mij zagen voor wie ik was en wat ik nodig had. Dankzij dit vertrouwen durfde ik meer aanwezig te zijn en had ik veel vrienden. Ik voelde me zelfs wel 'het mannetje'.

Loop je nog wel eens tegen oude patronen aan?

Ik heb in mijn leven op veel verschillende plekken gewoond, vaak niet uit eigen keus. Als ik het ergens naar mijn zin had, moest ik daar uiteindelijk weg om plaats te maken voor iemand anders. Dit heeft mij vooral de boodschap meegegeven dat alles tijdelijk is, ook liefde en vertrouwen. Ran Zen zei ooit tijdens een sesshin: 'Je bent op zoek naar je moeder, hè?'. Verbinden blijft soms een uitdaging, omdat het risico om weer alleen te komen staan reëel voelt.

Heb je een voorbeeld van hoe je dit tegenkomt?

In mijn vorige relatie was ik regelmatig op zoek naar die verloren connectie. Zen heeft me geleerd om hiervan bewust te worden en het bespreekbaar te maken. Nu heb ik een goede relatie en helpt mijn vriendin me om niet weg te lopen als het even lastig wordt. Ik zoek altijd naar verbinding, wetende dat een zekere bindingsangst zal blijven. Zen helpt me in te zien dat het leven draait om de verbindingen die je maakt.

Je organiseert nu ook een zentuinenreis, hoe is dat ontstaan?

De gemeente Nijmegen bood de mogelijkheid om initiatieven in te dienen voor meer groen op de Waalkade. We stelden voor een zentuin aan te leggen. Ran Zen en landschapsarchitect Janneke van Bergen maakten een ontwerp. Het was een experiment om te zien hoe een aangeharkte tuin in de stad zou uitpakken. Mijn taak was het grind netjes harken, onkruid verwijderen en de tuin onderhouden. Deze oefening in aandacht en vergankelijkheid heeft me veel geleerd. Mijn interesse in Japanse zentuinen groeide hierdoor, en nu organiseer ik jaarlijks studiereizen naar Kyoto, waar de mooiste en oudste zentuinen te vinden zijn.

Wat maakt de reis naar Japan zo bijzonder?

In Japan raakte ik vooral onder de indruk van de manier waarop Japanners in harmonie leven met de natuur. Het animisme van het shintoïsme speelt nog steeds een belangrijke rol. In andere landen is deze natuurreligie vaak vervangen door andere geloven. De natuur is in Japan iets om te observeren en te eren, in plaats van te domineren. De zentuin is een rustige, meditatieve plek die een heldere spiegel voor de ziel vormt. Mensen kunnen afwijzen, maar de natuur kan of doet dat niet – zij is er gewoon, zonder oordeel. Misschien is de zentuin op een bepaalde manier wel mijn moeder, zoals moeder natuur er altijd voor me is.