whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, verlichting, workshop, introductiecursus, projecties, verwachtingen

Foto © Rients Ritskes




Daar heb ik recht op!



Yvonne Visser / Zen.nl Amersfoort / Zen.nl Nijmegen / 4 januari 2024

Yvonne geeft op 27 januari en 7 april een eendaagse workshop ‘Daar heb ik recht op!’ Dit gaat niet over onze grondrechten en de wet maar over ons allemaal. We ont-dekken de claims die we allemaal (on)bewust leggen op onze medemens.

Niets te winnen of te verliezen

Bij een van de eerste lessen tijdens de introductiecursus doen we de in Zen.nl befaamde oefening met theekommetjes. Er worden verschillende kommetjes voor de cursisten neergezet met de vraag: Welk kommetje zou je wel mee naar huis willen nemen en welke zeker niet? Om de beurt vertellen de cursisten over hun keuzes en het waarom van die keuzes. Onvermijdelijk kraakt dan iemand precies dat kommetje helemaal af dat jij juist het mooiste vond of wil iemand het kommetje dat jij niet om aan te zien vindt, mee naar huis nemen. Het is maar een oefening en het gaat om eenvoudige theekommetjes, waarvan je al begrijpt dat je ze toch niet mee naar huis mag nemen. Er valt dus eigenlijk niets te winnen of te verliezen. En toch…. Het doet bijna fysiek pijn als jouw mooiste kommetje de grond in wordt geboord.

Projecties

Waarom is het zo pijnlijk? Omdat we over alles wat we waarnemen iets van onszelf heen leggen, we projecteren onszelf op alles. Jouw bescheidenheid, waar je heel content mee bent, leg je over het kleine onopvallende kommetje heen, je herkent jezelf erin en vind het dus heel mooi. Of je ziet in de grote glimmende thee-kom een veel te groot ego weerspiegeld en dus vind je die kom lelijk. Je projecteert dus niet alleen je eigenschappen op het kommetje, maar ook je oordeel over je eigenschappen. Zolang het over je oordelen ten aanzien van theemokjes of over het weer gaat, is dat nog best onschuldig en die oordelen kunnen we ook makkelijk doorzien als slechts een oordeel. Maar onze oordelen over bijvoorbeeld de kleding die iemand aan heeft raakt al snel verstrengeld met een oordeel over de persoon die de kleding draagt. “Hoe kan je dat nou aantrekken, dan heb je echt geen smaak.”

Verwachtingen

Projecties gaan veel verder dan een oordeel over uiterlijkheden. Ook de verwachtingen die we van onze naasten hebben zijn gekleurd door projecties. Daarbij grijpt het vaak terug op grotendeels onbewuste mechanismen uit je jeugd. De verwachtingen die je bijvoorbeeld van je vader of moeder hebt projecteer je op allerlei ‘vaderlijke’ of ‘moederlijke’ figuren in je leven. Het gaat dan om mensen die een belangrijke rol in je leven spelen, zoals je leidinggevende of je partner. Als het gaat om verwachtingen waaraan niet is voldaan dan worden het nog niet ingeloste rekeningen die je probeert te vereffenen, omdat je er recht op denkt te hebben. Het gaat je dwarszitten als de niet gekregen waardering van je vader de verhouding met je leidinggevende vertroebelt. Diep van binnen heb je het gevoel recht te hebben op die waardering en als je die (weer) niet krijgt word je boos, verongelijkt of verdrietig. Niet zelden is dit het recept voor een burn-out of op zijn minst een verandering van baan. Maar daar is een nieuwe leidinggevende die je waarschijnlijk ook niet zal geven waar je meent recht op te hebben.

Open en helder zien

Zenmeditatie helpt je om je projectie meer te gaan doorzien, zodat je met een open en heldere blik naar de wereld gaat kijken. Echter, die onbewuste projectiemechanismen krijg je niet zomaar bewust. Een goede leraar of coach waar je een langdurige relatie mee aangaat kan daarin veelbetekenend zijn. Hij of zij gaat niet aan je onbewuste geprojecteerde verwachtingen voldoen en zal je gaan teleurstellen. Perfect! Zo kan je gaan zien met welke gekleurde bril je kijkt. Misschien heb je al een tijdje zo’n leraar of coach, een leidinggevende of partner die jou regelmatig teleurstelt en is het je wel gaan dagen dat het waarschijnlijk meer over jezelf dan over die ander zegt, maar heb je nog niet helder hoe het precies zit.

Verlichting

Tijdens de eendaagse workshop ‘Daar heb ik recht op!’ onderzoeken we de claims die we leggen op de belangrijke mensen om ons heen. Welke oude rekening probeer je nog steeds te vereffenen in de actualiteit van je dagelijks leven nu? Zodra je dat kan doorzien, kan je de claims ook makkelijker loslaten. Zonder openstaande rekeningen wordt het leven weer wat (ver-)lichter.

Eendaagse workshop

Deze workshop ‘Daar heb ik recht op!’ wordt gegeven door Yvonne Joshin Visser op zaterdag 27 januari 2024 in Zen.nl Amersfoort en op 7 april in Zen.nl Nijmegen.

Voor info en aanmelding zie:

Daar-heb-ik-recht-op-amersfoort-nijmegen