whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Rotterdam-Zuid, opleiding, zenleraar, werkgeluk, veiligheid, bubbel, boek



Wie hoort er (niet) bij?



Hanneke Dijkman / Zen.nl Rotterdam-Zuid / 7 december 2023

Hanneke voelde dat ze er op Rotterdam-Zuid niet bij hoorde en dat terwijl ze er toch alweer heel wat jaren woonde. Waarom startte ze juist daar een Zen.nl locatie?

Rotterdam-Zuid is eigenlijk een eiland, daarom zeg je dat je ‘op Zuid woont’. Ik was er nauwelijks geweest tot de liefde me in 2004 naar Zuid bracht en wel naar Vreewijk. Vreewijk is een tuindorp op Zuid, in de jaren ’20-’30 van de vorige eeuw gebouwd en toen ik er kwam wonen was ik dus import. Dat gevoel kende ik al, want mijn ouders waren in de jaren ’60 in Vleuten beland, en waren toen ook import. Later woonde ik als student in Rotterdam en daarna woonde en werkte ik in Afrika. Daar voelde ik me niet alleen import, maar was voor iedereen zichtbaar anders.

Tuindorp Vreewijk waar ik kwam te wonen is wel mooi, maar de rest van Zuid vond ik niet zo aantrekkelijk. Gelukkig kon ik voor mijn werk nog vaak naar de andere kant van Rotterdam, over de rivier. Daar genoot ik van het echte stadsleven, de contacten, de uitdagingen, de anonimiteit. Ik gaf er zenmeditatieles aan drukke 30-ers en 40-ers bij Zen.nl Rotterdam, een van de veertig vestigingen van Zen.nl, waar ik ook de opleiding voor zenleraar volgde.

In een hip bedrijfs-verzamelgebouw werkte ik als zelfstandig coach en schreef er het boek Een 10 voor werkgeluk. Het was 2017, toen er heftige rellen op Zuid uitbraken rond de komst van een asielzoekers¬centrum in Beverwaard. Ik had in Afrika zoveel ellende gezien dat ik wel begreep dat mensen naar Europa kwamen om veiligheid te zoeken en ik snapte niet waarom er zo’n fel protest was tegen de komst van een asielzoekerscentrum.

Toen ontstond het idee om een Zen.nl locatie op Zuid te starten. Door samen te mediteren konden we hopelijk wat meer onderling begrip kweken voor de nieuwe import. Nu denk ik dat ik onbewust mezelf daarmee ook minder import hoopte te gaan voelen op Zuid. Zo zou ik erbij kunnen gaan horen. Interessant genoeg kwam ik er veel later achter dat het woord ‘import’ op Zuid niet gebruikt wordt omdat iedereen import is. Met mijn import-jeugdbubbel had ik een probleem gezien dat er niet was.

Begin 2017 startte ik in een fitnessruimte op Zuid een kleine meditatiegroep. Met geld van mijn ouders kocht ik meditatiematten en -kussens. Uiteindelijk vond ik in de zomer van 2017 onze huidige plek: de Weipoort.

Ik legde de matten en kussens in een nog wat kale ruimte en ging mediteren. Ja, dit voelde goed, ik voelde me ineens thuis op Zuid. Door een zendo te starten, door te gaan zitten, is er hier plek voor mij. Zo begon ik erbij te horen op Zuid.

Dit artikel is gebaseerd op het boek Hoe zen is Zuid? De weg van vier geloften met een bus vol ikken. https://zen.nl/shop/nl/boeken/hoe-zen-is-zuid.html Het thema 'Wie hoort er (niet) bij' staat centraal in het Zendo Weekend 12,13 en 14 januari op Rotterdam-Zuid https://www.zen.nl/rotterdamzuid/zendoweekend/ Er zijn nog een paar plekken beschikbaar.