ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Onvoorziene hoogte- en dieptepunten
op de reis
Rients Ritskes / Zen.nl Nederland / 26 juli 2023
Basho's "De smalle weg naar het verre noorden" is een klassieke haiku-bundel, in de 17e eeuw geschreven door de beroemde Japanse dichter Matsuo Basho. Het werk is een combinatie van proza en haiku's die zijn zware reis naar het noorden van Japan beschrijven. Het noorden staat in Azië symbool voor, daar waar de wijsheid te vinden is.
Gedurende de komende weeksesshin van 6 t/m 12 augustus op het prachtige Landgoed te Eerbeek staat deze beroemde reisbeschrijving van Basho centraal tijdens de inleidingen van zenmeester Peter van Beukelen. Door annuleringen zijn er twee plaatsen vrijgekomen. Wil je nog mee op deze all inclusive 'Reis naar het Noorden'?
Boek dan nu en het boek van Basho ligt als last-minute aanbieding voor je klaar.
Klik hier voor meer info en aanmelding.
Jezelf vinden in de eenzaamheid
In "De smalle weg naar het verre noorden" begint Basho zijn reis met zijn leerling Kawai Sora. Ze verlaten de stedelijke gebieden en vertrekken naar het noorden van Japan om de natuur te verkennen en zichzelf te vinden in de eenzaamheid van het landschap.
Verwondering
De reis begint met hoop en verwondering, terwijl Basho en Sora genieten van de eenvoudige geneugten van het plattelandsleven. Ze ontmoeten vriendelijke dorpsbewoners en ervaren de rust van afgelegen bergpaden en kabbelende beekjes. Basho voelt zich dichter bij de natuur en zichzelf komen terwijl hij de schoonheid van het moment vastlegt in zijn haiku's.
Uitdagende omstandigheden
Naarmate ze verder naar het noorden reizen, worden de omstandigheden uitdagender. Ze worden geconfronteerd met ruige bergpassen en onvoorspelbaar weer. Toch blijft Basho vastbesloten om door te zetten en te leren van de ontberingen van de reis. Hij ziet in de moeilijkheden een spiegel van het menselijk bestaan, waarbij het pad van het leven ook zijn ups en downs kent.
Oude pijnbomen
In het noorden komt Basho oog in oog te staan met de natuurlijke pracht van de Oku-regio. De uitgestrekte landschappen en eenzame pijnbomen maken diepe indruk op hem. Hij voelt zich verbonden met de oude dichters en filosofen die dit afgelegen gebied als inspiratiebron gebruikten.
Hoe de menselijke ziel zich voed
Onderweg ontmoeten Basho en Sora ook pelgrims en reizigers. Ze delen verhalen en ervaringen en Basho leert de waarde van menselijke interactie en empathie. De ontmoetingen herinneren hem eraan dat, ondanks de eenzaamheid van het landschap, de menselijke ziel wordt gevoed door relaties en het delen van ervaringen.
Leven en dood
Terwijl de reis vordert, wordt Basho geconfronteerd met de onvermijdelijke cyclus van leven en dood. Hij ziet vergankelijkheid in de natuur om hem heen en reflecteert over zijn eigen sterfelijkheid. Dit besef versterkt zijn gevoel van verwondering en dankbaarheid voor de schoonheid en eenvoud van het leven.
Foto: vijver op sesshin locatie Landgoed te Eerbeek
Het dieptepunt
Naarmate de reis naar het noorden vordert, bereiken Basho en Sora het dieptepunt van hun avontuur. Hier worden ze geconfronteerd met de grenzen van hun fysieke en spirituele uithoudingsvermogen. Maar zelfs in deze moeilijke tijden blijft Basho vasthouden aan zijn kunst en haiku's als een uitlaatklep voor zijn emoties.
De terugweg
Op de terugweg naar huis realiseert Basho zich dat zijn reis veel meer was dan een fysieke verkenning van het noorden. Het was een innerlijke reis van zelfontdekking en spirituele groei. Hij begrijpt nu dat de ware betekenis van zijn haiku-bundel niet ligt in de beschrijving van het landschap, maar in de weerspiegeling van zijn eigen ziel.
Meer inzicht
Met een nieuwe visie op het leven en een dieper begrip van de natuur, keert Basho terug naar zijn huis. Zijn haiku-bundel is inmiddels al eeuwen een inspiratiebron voor vele andere dichters en de basis voor het haiku-genre zoals we dat nu kennen.
"De smalle weg naar het noorden" is niet alleen een verslag van een fysieke reis, maar ook een filosofische verkenning van het menselijk bestaan, de natuur en de kunst van het dichten. Het werk laat zien hoe een reis naar de buitenwereld kan leiden tot een reis naar binnen, waarbij de ontdekking van het zelf tenminste net zo waardevol is als de ontdekking van het landschap.
Gedurende de komende weeksesshin van 6 t/m 12 augustus op het prachtige Landgoed te Eerbeek staat deze beroemde reisbeschrijving van Basho centraal tijdens de inleidingen van zenmeester Peter van Beukelen. Door annuleringen zijn er twee plaatsen vrijgekomen. Wil je nog mee op deze all inclusive 'Reis naar het Noorden'?
Boek dan nu en het boek van Bassho ligt als last-minute aanbieding voor je klaar.
Klik hier voor meer info en aanmelding.
ZenActueel Blog
Aanbevolen links:
Zen Incompany
Zen.nl winkel
ZenActueel nieuwe artikelen
Interview zenleraar Walter JacobsVan hernia tot zen
Wat is angst en hoe er mee om te gaan
Ik geloof dat ook kinderen behoefte hebben aan momenten van rust en zelfreflectie
Experiment: Zie alles als een droom
Door zen heb ik ingezien dat het leven draait om de verbindingen die je maakt