ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Niet mediteren, ondanks Maserati
Lydia Sevenster /
Zen.nl Haarlem / 12 jan. 2023
Aan alle externe voorwaarden om te mediteren is voldaan maar ga ik ook ‘gewoon’ zitten zoals mijn zenmeester adviseert? Ik wil wel zitten maar ik doe het vaak niet. Het is alsof de luxe Maserati voor de deur staat en ik er toch niet in wil rijden.
• Luxe handgemaakt
meditatiekussen van Zen.nl.
• Speciale kamer met zicht op de Boeddha.
• Kinderen de deur uit, rust.
• Meditatiepak, speciaal op maat gemaakt door Remko.
• Geweldige zenmeester, Pia Velema.
•
Meditatietimer, de App van Zen.nl met de Gouden bel (zie illustratie).
Teleurgesteld
Ik ben teleurgesteld in mezelf en zoek naar de ideale routine, naar een ritueel dat zo aantrekkelijk is dat ik van het ene onderdeel soepel overga naar het volgende, van A naar B naar C en dan elke dag hetzelfde. Ik vraag anderen wat hun ritueel is. Ik hoor allerlei varianten met steeds dezelfde onderdelen in wisselende volgorde. Sommige routiniers staan heel vroeg op om voorafgaand aan hun werk te kunnen mediteren. En dat lukt hen nog ook zelfs na zes uur slaap, wondermensen.
Krant of mediteren
Bij mij ontstaat het probleem op het moment na mijn oefeningen, die ik mezelf uit lijfsbehoud heb opgelegd. Ik moet dan kiezen tussen mediteren of mijn krantje bij het ontbijt. En juist die krant is één van mijn favoriete momenten van de dag. Zeg maar kiezen tussen een beloning op lange of korte termijn. En kies ik voor de krant dan komt er van het mediteren meestal niets.
Uitstel
Oeps … dit doet me denken aan mijn werk waarin ik onderpresterende middelbare scholieren begeleid. Hun resultaten zijn niet in overeenstemming met wat je van hen kunt verwachten. Ze willen wel maar doen het niet. Ze stellen hun huiswerk uit, beginnen niet of veel te laat. Bij de analyse komen allerlei redenen naar voren. Ze hebben een te vol schema met baantje/sport/vrienden, ze hebben geen studiegewoontes aangeleerd, de digitale media zijn interessanter etc. etc. Ook zij kiezen liever voor korte dan voor lange termijn-beloningen. Samen formuleren we aan de hand van tips een haalbaar voornemen. Dé tip luidt ‘Wacht niet op het juiste moment want dat is er niet: begin gewoon’. Die heb ik zelf bedacht en slaat bij nader inzien ook helemaal op mijn meditatie-situatie. Mijn lerares noemt dat ‘
keuzes maken’.
Mijn bubbel
Maar waarom toch dit uitstelgedrag? Waarom is ‘gewoon’ zitten voor mij niet gewoon? Een begeleider van mijn
zomersesshin zei na afloop dat hij mijn weerstand gezien had en dat grappig vond. Zijn opmerking verbaasde me. Ik deed toch braaf mee, hoezo weerstand? Een broek die knelde en een verkoudheid die begon op de eerste dag en nota bene op de laatste dag weer over was. Ik zette ondanks die belemmeringen toch door?!? Speelt er nog meer?
Ik ga terug in de tijd en kijk welke ervaringen mijn mediteren zouden kunnen blokkeren. Arjen, mijn overleden man, mediteerde elke ochtend en avond, ook toen de kinderen klein waren en we beiden werkten. Ik hield hem uit de wind omdat het hem goed deed. Ik ‘mediteerde met hem mee’ door met aandacht de ochtendactiviteiten uit te voeren en hoopte zo een vorm van ‘huishoudelijke verlichting’ te bereiken. Ik wachtte op hem als we gingen slapen. Ik kan concluderen dat ik dat mediteren van hem regelmatig verwenste, een bubbel, een onverwerkte ervaring die nu boven mijn mediteren hangt.
Gewoon gaan zitten
Waarom zou ik ‘gewoon’ gaan zitten? Wat is mijn lange termijn-voordeel? De zomersesshin leverde me zeker voordelen: ik ben rustiger en voel meer compassie met anderen en mezelf, een waardevolle investering in de lange termijn. Ik zal moeten accepteren dat lichamelijke oefeningen en mediteren hun plaats krijgen in mijn dagschema waarbij andere dingen van mijn lijstje op moeten schuiven of komen te vervallen. Ik heb nu een van mijn bubbels in beeld gekregen en zal die van meer kanten gaan bekijken. Mediteren helpt daarbij. Dus nu ‘gewoon’ gaan zitten.