whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Merel Ritskes-Hoitinga, oratie, dierproeven, meditatieles, zenles, wetenschap, welzijn, milieu, donatie, dialoog, alternatieven, stoppen, dieronderzoek



Met zen minder dierproeven



Redactie ZenActueel / 17 oktober 2023

Merel Ritskes-Hoitinga ervaart haar werk als zen in actie. Hoewel ze ook zenleraar is en meditatieles gaf, besloot ze enkele jaren geleden toch om fulltime wetenschapper te worden. Hoewel het geven van zenlessen haar goed beviel, besloot ze toch de wetenschap in te gaan, omdat ze daarmee denkt het meest te kunnen bijdragen aan het welzijn van dier, mens en milieu. Zie hier op Youtube haar inaugurele rede die ze vorige week in Utrecht uitsprak. Deze rede duurt 45 minuten. Heb je minder tijd? Geen probleem, Merel begint haar rede met een Nederlandse samenvatting van 5 minuten. Aan het einde van haar rede vertelt ze hoe belangrijk zen voor haar is.

Merel helpen?

Wil je Merel steunen in haar werk? Maak dan met deze link een tikkie/donatie over op rekening van het Utrechts Universiteitsfonds. Met deze link komt je donatie rechtstreeks ten goede aan Merels missie, zijnde: stoppen met dierproeven omdat er inmiddels betere alternatieven zijn.

Universiteit Utrecht schrijft:

Als kind was Merel Ritskes-Hoitinga al dol op dieren. Tijdens haar studie diergeneeskunde in Utrecht ontdekte ze dat er niet goed werd omgegaan met het leven van proefdieren. Haar missie was geboren. Als wetenschapper zet zij zich in om onnodig gebruik van proefdieren te voorkomen, wat volgens haar nog veel te vaak gebeurt.

Door wetenschappelijk onderzoek en het zoeken naar dialoog levert zij een positieve bijdrage aan het vakgebied om goede alternatieven voor dierproeven ingevoerd te krijgen.

Goede alternatieven

Merel dringt er bij onderzoekers op aan systematische reviews te doen en zich ervan bewust te zijn dat veel gepubliceerd dieronderzoek van te lage kwaliteit is en weinig betekenis heeft voor mensen. ‘Er zijn inmiddels zoveel goede alternatieven voor dierproeven die voorspellender zijn voor de mens, dat je zou denken dat het aantal onnodige dierproeven snel zou afnemen. Maar het duurt vaak nog vijfentwintig jaar voordat ze in de praktijk dierproeven vervangen. De regelgeving lijkt nogal achter te lopen."

Transitie Proefdiervrije innovatie

De hoogleraar vindt dat we zo snel mogelijk kunnen en moeten stoppen met dierproeven. Samen met collega’s zet zij zich in voor de Transitie naar Proefdiervrije Innovaties in NL en Utrecht. “Nederland is uniek in de wereld met het landelijke en Utrechtse beleid op het gebied van Transitie Proefdiervrije Innovatie. De hele wereld kijkt naar ons. Ik beloof dat ik er alles aan zal doen om onze voorbeeldrol vanuit Nederland zoveel mogelijk waar te maken."