whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Merel Ritskes-Hoitinga, oratie, energie, doorzettingsvermogen, alle levende wezens, proefdieronderzoek, boeddhisme, professor, doel, onderzoek, onderwijs



Merel redt alle levende wezens



Bettina Zevenbergen / Redactie ZenActueel / 19 september 2023

Merel Ritskes-Hoitinga haalt veel inspiratie uit haar jarenlange zenbeoefening. Het dagelijks mediteren geeft haar veel energie en doorzettingsvermogen. Dat kan ze ook goed gebruiken om - haar zenboeddhistische vertaling van de boddhisatva gelofte - alle levende wezens te redden. Op 4 oktober houdt ze in Utrecht haar oratie. Zie hieronder de uitnodiging.

Onderzoek

Merel zet zich al dertig jaar in voor haar missie om al het onnodig proefdieronderzoek zo spoedig mogelijk te stoppen. Na haar studie diergeneeskunde werd zij actief als proefdieronderzoeker. Na haar promotie werkte ze een aantal jaar als Animal Welfare Officer bij Unilever. Vanaf 1996 is zij hoogleraar bij verschillende universiteiten. Op 4 oktober om 16.00 uur houdt ze in het academiegebouw van de Universiteit Utrecht haar oratie als hoogleraar Evidence based transitie proefdiervrije innovaties.

Erkenning

In Nederland kreeg Merel enkele jaren geleden al een koninklijke onderscheiding en afgelopen week kreeg ze van Animal Free Research (UK) een medaille voor haar inzet. Uit het persbericht van de Universiteit Utrecht: Het Britse onderzoeksinstituut Animal Free Research heeft professor Merel Ritskes-Hoitinga bekroond met de Pioneer Medal 2023. De prijs wordt toegekend aan baanbrekende wetenschappers die medisch onderzoek uitvoeren zonder gebruik te maken van dierproeven. Ritskes-Hoitinga zegt: "Ik wijd mijn onderwijs- en onderzoeksinspanningen aan het versnellen van de adoptie van methodologieën zonder proefdieren. Deze prijs is een mooie extra motivatie in de richting van het bereiken van dit cruciale doel." In haar onderzoek en onderwijs richt zij zich voornamelijk op de samenwerking tussen academische instellingen, industrie, NGO's en regelgevende instanties om gezamenlijk richtlijnen te ontwikkelen en de (snellere) acceptatie van alternatieven voor dierproeven te bevorderen. Op 5 oktober zal zij een online lezing geven over haar onderzoek tijdens de Wetenschapsconferentie van Animal Free Research in Cambridge.

Uitnodiging

Op 4 oktober zal Merel haar inaugurele lezing geven in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Wil je daarbij aanwezig zijn? Dat kan, meld je wel even aan met een mailtje aan jeroen@zen.nl. Er is ook een livestream van deze academische plechtigheid: uu.nl/lives/academiegebouw.

Steun

Wil je Merel steunen in haar streven alle dierproeven zo snel mogelijk te vervangen door alternatieven? Dan kun je een donatie - klein of groot - overmaken aan het Utrechts Universiteitsfonds m.v.v. Oratie Merel. Het geld zal dan gebruikt worden voor het stimuleren van en onderzoek doen naar de transitie proefdiervrije innovatie (TPI). Iban van het Utrechts Universiteitsfonds is: NL43INGB0000014475 m.v.v. Oratie Merel. Je kunt ook heel gemakkelijk een bedrag naar keuze doneren via een Tikkie, klik dan hier of gebruik deze QR-code:

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Merel Ritskes-Hoitinga, oratie, energie, doorzettingsvermogen, alle levende wezens, proefdieronderzoek, boeddhisme, professor, doel, onderzoek, onderwijs