whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, angst, afwijzing, schrijfblokkade, uitdaging, zeecoach, gevoelens, verdriet, boosheid, schaamte, zelfvertrouwen, eigenwaarde, emoties, kans, groei, zelfreflectie, grenzen, niet persoonlijk, opluchting, perfectie



De angst om afgewezen te worden



Peter Hogeling / Zen.nl / 28 september 2023

De angst om afgewezen te worden, wie heeft het niet? Maar voor velen, zoals voor Peter is die angst soms zo groot dat het leidt tot blokkades, zoals een schrijfblokkade. En juist daarover schrijven is een extra grote uitdaging, een uitdaging die hij aangaat in dit artikel.

Hoe schrijf ik dit op? Mijn vingers rusten op het toetsenbord en ik kijk naar de zenuwachtig knipperende cursor op mijn scherm. Soms knippert de cursor wat langzamer en dan weer sneller, zoals een kloppend hart dat bij elke wisseling van omstandigheid een ander tempo aanneemt. Op dit moment klopt mijn hart sneller dan normaal, want wat schrijf ik op?! Ik zou dit artikel al een tijdje geleden afronden, zoals ik had afgesproken tijdens een sessie met mijn coach, maar dat is er nog niet van gekomen. Ik stel het eindeloos uit, om niet afgewezen te hoeven worden, denk ik. Er gaan zinnen door mijn hoofd die ik beter had kunnen opschrijven dan de zinnen die ik nu opschrijf. Zinnen die beter of zinnen die sneller tot de kern komen van wat ik wil zeggen. Ik herinner me wat er tijdens een van de zencoachingsessies is gezegd: “Schrijf het op zoals je het nu zegt, zoals je het voelt.” Tja, misschien moet ik dat maar doen.

Ik wil iets schrijven over afwijzing, over wat afwijzing voor mij is en hoe ik langzaam anders ben gaan kijken naar afwijzen en afgewezen worden. Tijdens het schrijven probeer ik steeds een laagje af te pellen om op te kunnen schrijven 'zoals het voelt', zoals mijn zencoach al voorstelde. De vraag die ik wil onderzoeken is 'Wat is afwijzing voor mij?'

Wat doet afwijzing?

Afwijzing kan verschillende gevoelens oproepen, zoals verdriet, boosheid, angst of schaamte. Het kan ons zelfvertrouwen aantasten en ons gevoel van eigenwaarde verminderen. Soms kan het zelfs leiden tot een gevoel van isolatie en eenzaamheid. Het kan moeilijk zijn om met afwijzing om te gaan, vooral als het herhaaldelijk gebeurt of afkomstig is van mensen die belangrijk voor ons zijn. Tijdens de zencoachingsessies hebben we veel gepraat over de emoties die vrijkomen bij het gevoel van afgewezen worden. Kan ik tijdens het voelen van deze emoties compassievol naar mezelf en naar anderen blijven kijken? De ene keer lukt dat simpelweg beter dan de andere keer. Tijdens de zencoachingsessies leerde ik langzaam maar zeker meer compassievol naar mezelf te kijken.

Aan de andere kant kan afwijzing ook een kans zijn voor groei en zelfreflectie. Het kan ons helpen om te leren over onszelf, onze behoeften en onze grenzen. Het kan ons aansporen om te zoeken naar nieuwe wegen, nieuwe mogelijkheden en nieuwe mensen die ons waarderen om wie we zijn.

Zencoaching

Terwijl ik dit artikel schrijf, realiseer ik me dat afwijzing een natuurlijk onderdeel is van het leven. Niet iedereen zal ons leuk vinden, accepteren of begrijpen, en dat is oké. We kunnen niet iedereen behagen, en dat hoeft ook niet. Het is belangrijk om te leren omgaan met afwijzing en te onthouden dat het vaak niet persoonlijk is. Het zegt meer over de ander dan over onszelf.

Tijdens een van de coachingsessies lopen we door het park en ik besef dat ik niet altijd bang hoef te zijn voor afwijzing. Het is een deel van het leven en het kan me sterker maken. Soms is het juist goed om afgewezen te worden, omdat het me kan helpen groeien en mezelf beter te begrijpen. ‘Het hoeft niet allemaal perfect te zijn’, zegt mijn zencoach. ‘Schrijf het gewoon op zoals het is.’ Dat ga ik dan maar doen.

Terwijl ik deze laatste woorden opschrijf, voel ik een zekere opluchting. Het artikel is nog niet perfect, maar het is wel oprecht en zoals het op dit moment voor mij voelt. Ik besef dat het niet gaat om perfectie, maar om eerlijkheid en authenticiteit. En dat is een les die ik kan meenemen in mijn verdere reis van omgaan met afwijzing.

Ik sla mijn artikel op en verzend het.