ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Nederlandse hartsutra in baan om de aarde
Simon van den Dries /
Zen.nl Haarlem / 20 dec. 2022
Binnenkort wordt er een satelliet gelanceerd met aan boord een bestand met de hartsutra gereciteerd door 100 zenleraren in opleiding onder leiding van Rients Ritskes. Hoe dit kan lees je in dit artikel van Simon van den Dries.
Ruimtevaart
Ruim twintig jaar werk ik nu in de ruimtevaartindustrie en op dit moment voor een bedrijf dat (kleine) satellieten maakt voor observatie van de aarde, haar atmosfeer en de ruimte er omheen. Dit jaar viert dit bedrijf genaamd
Spire haar tienjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan mogen we als medewerkers ieder een file van 10Mb uploaden in een satelliet die binnenkort wordt gelanceerd. Mijn keuze is gevallen op een file van de
Hartsutra gezongen door 100 zenleraren in opleiding van Zen.nl onder leiding van Rients Ritskes. Deze sutra zal vanaf begin januari 2023 een aantal jaren in een baan om de aarde draaien.
Satelliet met hartsutra
De satelliet zal op ongeveer 500 kilometer hoogte rondvliegen met een snelheid van 22.000 kilometer per uur zodat het object in 45 minuten van de Noord- naar de Zuidpool vliegt en zo 1 x per dag het gehele aardoppervlak bestrijkt. De satelliet zal rond 11:30 uur over ons heen vliegen. Dit gebeurt dankzij de wonderlijke, ruimtelijk zonsynchrone baan waardoor de satelliet iedere dag op hetzelfde moment over dezelfde lengtegraad van de aarde komt.
Duurzaam
Overigens neemt Spire volledige verantwoordelijkheid voor een duurzame ruimte inclusief het detecteren van ruimtepuin (inmiddels miljoenen stukjes tussen maan en aarde) en het opruimen van nieuwe, door de mens gemaakte elementen buiten de aarde. Alle puin zal binnen vijf jaar volledig worden afgebroken. Ook de satelliet met de Hartsutra zal over vijf jaar in de dampkring verbranden, wellicht zal dat iemand dan de illusie geven van een vallende ster.
Lancering
De lancering met
Transporter-4 is staat gepland voor 2 januari 2023 en kan
hier live worden bekeken en worden teruggekeken.
De ruimte is dus niet leeg
Wat wij de ruimte noemen is de ruimte buiten onze dampkring; onze minuscule kring van amper 100 kilometer hoog waarbinnen al het leven wat wij kennen zich afspeelt. Daarbuiten zijn afstand en tijd oneindig en slechts beperkt waar te nemen. De ruimte is overal, ook in en om ons heen op aarde, en is zeker niet leeg. De grote ruimtes tussen de sterren en planeten zijn gevuld met enorme hoeveelheden dun uitgespreid gas en stof. Zelfs de leegste delen van de ruimte bevatten nog tenminste een paar honderd atomen of moleculen per kubieke meter. De ruimte zit ook vol met allerlei straling. Veel van die infrarode en ultraviolette straling komt van de zon. En van verre sterrenstelsels komen röntgenstralen, gammastralen en kosmische stralen. Dat zijn deeltjes die zich verplaatsen - voor zover wij weten - met de snelheid van het licht.
Hartsutra
Het Prajnaparamita Hartsutra wordt beschouwd als de kern van de boeddhistische leer. Overal ter wereld wordt het in boeddhistische gemeenschappen dagelijks gereciteerd.
Het is een sutra die ons keer op keer laat realiseren dat alle dingen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden zoals alles met alles is verbonden in het net van Indra. Dat leegte niet leeg is maar dat leegte tegelijkertijd de vorm én de leegte is.
Vorm is leegte
Thich Nhat Hanh vertelt in zijn vertaling van de Hartsutra hoe Vietnamese bootvluchtelingen niets anders bij zich hadden dan de Hartsutra. In vele kloosters wordt deze tekst - vooral in Oost Azië - meerdere malen per dag gereciteerd. Ook in Nederland en bij Zen.nl wordt de tekst gereciteerd, meestal in het Japans en soms in het Nederlands. De beroemde tekst die meer dan 1500 jaar oud is, stamt oorspronkelijk uit het Sanskriet en is bekend onder de naam Prajna-Paramita. In het Nederlands vertalen we het begin met:
“Bodhisattva Avalokitesvara, doorzocht met haar in diepe meditatie verworven inzicht de vijf skanda’s, de bronnen van bestaan en zag dat ze alle leeg zijn. Vorm is leegte, leegte is vorm, vorm verschilt niet van leegte, leegte verschilt niet van vorm. Dit geldt ook voor gevoelens, waarnemingen, drijfveren en bewustzijn. Zo zijn alle dingen gekenmerkt door leegte.”