whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, rust, toverbalmeditatie, ademhaling, vertraging, gezondheid, energie, aandacht, reistijd, zelfvertrouwen, angst, situatie, stil staan, toverformule


Mijn toverbalmeditatie



Leonne Boogaarts / Zen.nl Nijmegen

Leonne mediteert al decennia en deed al vele sesshins. Zen geeft haar rust en is een deel van haar leven geworden. Onlangs werd daar nog een extra dimensie aan toegevoegd. Door de moderne hybride lesmogelijkheid kan ze, ondanks dat ze tegenwoordig in Berlijn woont, gewoon meedoen met de wekelijkse lessen voor gevorderden in Nijmegen. En een paar weken geleden maakte ze tijdens deze lessen kennis met Rients' ‘toverbalmeditatie’

In de gevorderdengroep raadde Rients ons aan om onze ademhaling tijdens de meditatie verder te verdiepen. We kunnen onze door meditatie reeds vertraagde ademhaling nog verder vertragen door tussen het in- en uitademen onze adem een paar tellen in te houden. Deze vertraging heeft een nog gunstiger effect op onze oefening en gezondheid dan het “gewone” mediteren al heeft.

Bovendien, zo verklaarde Rients kun je de buikademhaling meer energie geven door je voor te stellen dat er zo’n vijf centimeter onder je navel, in je ki- of energiecentrum, een mooi gekleurde toverbal van zo’n zeven centimeter zit die met je adem meebeweegt. Afhankelijk van de kleur bereik je zo een extra effect:

• wit geeft inzicht en vrede
• hemelsblauw geeft rust
• groen geeft groei en gezondheid
• rood geeft energie en kracht
• paars geeft wijsheid en verlichting
• roze geeft romantiek en zuiverheid
• bruin geeft zekerheid
• grijs geeft bescherming en onafhankelijkheid
• oranje geeft zelfvertrouwen
• geel geeft helderheid en optimisme
• transparant helpt bij het duidelijk en helder formuleren

Tijdens de meditatie voor het slapengaan kies ik meestal een blauwe toverbal, zodat ik rustig in kan slapen. ’s Ochtends kies ik rood of groen.

In het dagelijkse leven grijp ik wacht- en reistijden vaak aan om mijn aandacht op mijn adem te richten en zo een paar minuten meditatie mee te pikken. Ook op andere momenten als ik merk dat ik wat extra aandacht en rust kan gebruiken, concentreer ik me op mijn ademhaling. Dan stel ik me voor dat ook de toverbal mooi met mijn buikademhaling meebeweegt. De 'effectkleuren' heb ik, zolang ik ze nog niet uit mijn hoofd ken, in een spiekbriefje op mijn smartphone gezet. Voordat ik me op mijn adem concentreer, kies ik een kleur die bij de situatie past.

Zo had ik vorige week werklui in huis die twee muren kwamen stukadoren. De muren waren ongemerkt beschimmeld geraakt en moesten flink gerepareerd worden. Hoewel ik natuurlijk blij was dat ze snel aan de slag konden, gaf dat toch wat ongemak. Na een lange dag bikken en beitelen wilde ik de volgende dag dat er afspraken gemaakt zouden worden over waar en wanneer ze welk werk zouden doen. Ik zag op tegen de onderhandelingen. Misschien hadden ze wel een eigen planning die ze niet graag gedwarsboomd zagen.

Ik besloot als voorbereiding te mediteren met een oranje toverbal, want dat geeft zelfvertrouwen. Nadat ik ze had gevraagd om in de keuken te beginnen en pas daarna met de badkamer door te gaan zodat we konden douchen, bleek dat geen probleem. De werkmannen vonden het prima zich aan onze wensen aan te passen. Bovendien betrokken ze ons sindsdien steeds in hun planning en de voortgang van het werk.

De volgende dag zou ik vanuit mijn woonplaats Berlijn voor de ziopdag naar Nederland reizen. Toen de trein het station uitreed, realiseerde ik me dat ik geen drinkwater had meegenomen. Vervelend. Door het stukadoren was de lucht in mijn woning stoffig en had ik last van een droge keel. Ik ging meteen naar de bistrowagen. Ik zag wel dat de luiken nog dicht waren, maar vroeg de bistroman toch of ik een flesje water kon kopen. Hij keek me geïrriteerd aan, wees naar de gesloten luiken en vroeg of ik niet gezien had dat ze nog dicht waren. Hij had zeker nog zo’n tien minuten nodig om de zaak te openen.

Ik begreep dat ik veel te gemakkelijk had gedacht over snel een flesje water kopen en besloot de tijd te doden met een toverbalmeditatie. Als kleur voor mijn toverbal koos ik geel, wat staat voor helderheid en optimisme. Ik hoopte dat de luiken weldra open zouden gaan, zonder dat ik een droge hoestbui zou krijgen en mijn medereizigers in tijden van corona angst zou inboezemen. Na zo’n vijf minuten gingen de luiken open en serveerde de man mij vriendelijk een flesje water. Gelukkig hoefde ik de hele treinreis niet te hoesten.

De toverbalmeditatie blijkt van pas te komen in allerlei alledaagse situaties. Door een kleur te kiezen sta je even stil bij de situatie, welke houding daar het beste bij past en wat je daarvoor nodig hebt. Toverbalmeditatie blijkt voor mij een toverformule die allerlei ongemakkelijke situaties net even iets makkelijker maakt. Voor het schrijven van dit artikel was mijn toverbal transparant om me te helpen mijn ervaringen met de toverbalmeditatie zo helder mogelijk te beschrijven.

Wil je ook ervaring opdoen met de toverbalmeditatie? Lees dan in dit artikel Rients’ uitleg erover.

Doe je ervaringen op met deze methode die je wilt delen met andere lezers van ZenActueel, mail dan je artikel naar de redactie t.a.v. bettina@zen.nl