ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Merel: wat er speelt in mijn leven?
Maarten Bronts,
Zen.nl Groningen
Merel Beuk (25) studeert humanistiek (Master) aan de Universiteit voor Humanistiek Utrecht. In dit interview vertelt ze wat meditatie haar bracht en hoe goed het past bij haar studie Humanistiek.
Op zoek naar verandering
Merel kwam op het Zen-spoor juist in een periode toen er heel veel tegelijk in beweging was. “Na drie jaar studie kwam ik veel twijfels tegen en raakte ik gedemotiveerd; ik was niet zeker van de praktische toepassing van mijn vak en was óók nog net gestart met een traineeship toen mijn moeder ziek werd. Mijn relatie ging uit en ik ging verhuizen. Te veel gebeurde tegelijk op alle gebieden. Ik raakte mezelf toen een beetje kwijt. Nadat de ergste storm een beetje was gaan liggen, begon ik zelf weer te leven. Toen voelde ik dat er iets moest gebeuren. Via Google zocht ik naar
meditatie en kwam toen bij Zen.nl terecht. Ik had altijd al interesse in het Boeddhisme — en ik ben Japan-fan. Zo kwam het samen.”
Kunnen zitten met alle verdriet en emotie
In de anderhalf jaar dat Merel nu mediteert bij Zen.nl, merkt ze dat het haar meer rust geeft. “Meditatie helpt me erg met beter in mezelf te kunnen ankeren. Meditatie is een bezigheid waarin ik tijd neem om even adem te halen, even met mezelf te zijn. Te kunnen zitten met alle verdriet en emotie die al in me zat, maar waar ik voordien niets mee kon. Het is een hele concrete manier om elke keer weer met mezelf te gaan zitten — terwijl een heleboel andere dingen altijd alleen maar afleiding zijn.”
Bij de wekelijkse zazenkai in de zendo in Utrecht vond Merel een warm thuis. “Thuis alleen mediteren is vaak vreselijk irritant. Het is niet zo dat ik tweemaal daags tegen mezelf zeg ‘kom, en nu gaan we even fijn een halfuurtje op een kussentje zitten,’ nee, zeker niet. Juist daarin schuilt ook de kracht. Maar als ik elke week naar de zendo fiets… dan zie ik er erg naar uit: samen in een groep mediteren is wel heel anders. Daar ervaar ik veel aanmoediging en motivatie.”
“We werken met trage vragen. Bijvoorbeeld ‘Wat is moed?’ en ‘Wanneer raak ik ontmoedigd?’ Elke paar weken een nieuwe vraag. Daarbij stilstaan geeft een bepaalde focus in die periode… ik bekijk dan de dagelijkse dag door een zekere lens. Bewust met een thema bezig zijn. Op zoek naar wat er speelt in het leven.”
Puur goud
“Er is een enorm verschil tussen hoe ik me nu voel en hoe ik me vier jaar geleden voelde. Nu voel ik me een ander mens. Veel factoren spelen daarin een rol!” lacht ze.
“Ik merk nu veel beter op wat ik nodig heb. Dagelijkse oefening geeft me houvast en ritme. Ik weet dat ik kan zitten met alles wat er speelt. Zeker is het daarnaast ook zinvol om rust te nemen door een goed boek te lezen (bijvoorbeeld van Haruki Murakami of Alison Bechdel), of door een bos wandelen. Schilderen, sport en klimmen… Dat helpt ook. Toch is dat ook weer een vorm van afleiding. Maar de combinatie met Zen is puur goud."
Zen helpt professionele houding
De beoogde beroepspraktijk is humanistische geestelijke verzorging. “Als geestelijk verzorger werk je samen binnen interreligieuze teams, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, gevangenissen of het leger. Daar waar mensen geconfronteerd worden met grenservaringen die een andere kijk op dood en leven geven. Vroeger zou je dan met de dominee praten, maar tegenwoordig ligt dat een beetje anders. En juist dáar verbindt de geestelijk verzorger. Hoe kun je de laatste momenten van het leven vormgeven? Aanwezig zijn voor belangrijke vragen en daarover in gesprek kunnen gaan. Dat is heel waardevol.” En dat sluit goed aan bij haar studie: “Het gaat allemaal over zingeving. En voor de ander (of de cliënt) is het heel belangrijk dat ik mijn eigen valkuilen ook goed ken. Ik voel bijvoorbeeld veel verantwoordelijkheid, en die neem ik dan snel op me. Dan vind ik dat ik dat ook moet dragen. Ook doorzie ik soms dat ik mezelf iets te belangrijk aan het maken ben, in tegenstelling tot onderdeel zijn van — en dienend aan de groep. Op momenten is het beter dat ik mezelf dan even opzij kan zetten, en me overgeven aan het proces in de groep. In plaats van een grote rol te dénken te hebben.”
Merel kijkt verheugd naar de toekomst: “Het geeft me veel hoop en nieuwsgierigheid dat er zo veel verandering mogelijk is. Ik ben heel benieuwd wat er allemaal nog gaat gebeuren.”
De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. Vandaag deel 5 in een serie van studenten die zenmeditatie ontdekten om beter om te kunnen gaan met alle uitdagingen. Zie onderaan de links naar eerder gepubliceerde ervaringen van studenten.
Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.
Meer informatie over de introductiecursus vind je
via deze link.
Eerder publiceerden we de ervaringen andere studenten, zie hieronder de eerdere publicaties.
1.
Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2.
Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3.
Naomi, student Psychologie en zencursist
4.
Aniek, student Psychologie en zencursist
5.
Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist
6.
Emmy van der Wal is net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra studeert ICT. Beide zijn zencursist
7.
Pim Davelaar student Sport en management en zencursist
8.
Bas van der Wal student advocatuur en zencursist
9.
Rebecca Glans student Computer Science en zencursist
10.
Tya, student Hotelmanagement en zencursist
11.
Lennart Kruizenga studeert neurowetenschappen en is zencursist
12.
Dorien is 4e jaars student Electrical Engineering en is zencursist
13.
Frank Smit studeert geschiedenis en digital humanities
14.
Anouk Evertzen doet de hbo-opleiding bedrijfskunde
15.
Madelief Bellers mediteert een jaar en doet een minor neuropsychologie
16.
Nick mediteert en studeert civiele techniek en filosofie