ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Britt ervaart meer rust omdat ze heeft leren lijden
Saskia Koerntjes,
Zen.nl Zevenaar
Britt Poppema is na haar studie Chemie aan de Han begonnen als Projectleider Brandveiligheid. Britt is 26 jaar en woont samen met haar vriend in Didam. In dit interview vertelt Britt hoe ze bij Zen.nl terecht kwam en hoe meditatie haar leerde niet van het ongemak weg te lopen waardoor ze meer rust ervaart.
Hoe en waarom ben je met zenmeditatie begonnen?
Ik liep met mijn toentertijd 12 weken oude puppy, Boet, van de dierenarts terug naar huis. Het bezoekje aan de dierenarts was voor hem al spannend. De terugweg nog spannender. Hij wilde niet meelopen en ook niet gedragen worden. Hij trok en spartelde alle kanten op. Na 10 minuten waren we pas 100 meter verder. Ik begon aardig geïrriteerd te raken en voelde me redelijk gestrest. Op de hoek van de straat bleef ik even stilstaan, omdat ik zowel mijzelf als Boet niet tot rust kreeg. Ik keek rechts van me en zag aan de lantaarnpaal een reclamebord van Zen.nl hangen. Toen kwam het besef, dat ik de laatste tijd veel stress ervaarde en ook sneller geïrriteerd was om kleine dingen. Deze bewustwording hielp mij te kalmeren en Boet en ik hebben verder een leuke weg terug naar huis gehad. Maar thuis heb ik me wel gelijk ingeschreven voor een
proefles zenmeditatie.
Wat heb jij aan meditatie?
De zenlessen hebben mij vooral meer rust gebracht. De combinatie tussen mediteren en de theorie die besproken wordt, heeft ervoor gezorgd dat ik dichter bij mijzelf kan blijven, terwijl ik anderen beter begrijp. Ik merk dat ik zelfverzekerder ben en ondernemender. Ik probeer ook steeds meer te genieten van luie momenten, zoals tijdens een filmpje kijken.
Wat merk je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven merk ik dat ik minder vermijdend ben en meer structuur heb. Ik voelde voorheen veel weerstand bij sociale contacten en (huishoudelijke) taken. De spanning die hiermee gepaard gaat, voel ik nog steeds wel. Ik probeer dit nu alleen op te merken en het daarbij te laten. De bewustwording en acceptatie van het gevoel helpt mij ermee te leren leven in plaats van me ertegen af te zetten. Dit geeft mij meer rust en energie. Ik praat nu makkelijker met mensen en vraag sneller om hulp (ook al vind ik het vaak nog wel spannend). Ook krijg ik taken sneller gedaan en ben ik meer opgeruimd en georganiseerd.
Zou je het andere jongeren ook aanraden?
Ik denk dat zen voor alle leeftijden is, zeker ook voor jongeren. Ik ken veel jongeren die zich heel zoekend voelen in hun studententijd en aan het begin van hun carrière. Zelf heb ik dit ook sterk gehad en nu nog wel eens. Het is denk ik een druk vanuit de maatschappij om een goede studie te kiezen, deze in een keer af te maken en daarna gelijk een carrière met huisje, boompje, beestje. Je "moet" zo snel mogelijk je leven op orde hebben. Bij Zen.nl heb ik geleerd wat ik zelf wil en tevreden te zijn met wat ik nu heb. Ik stel nog wel doelen, maar geniet meer van het nu en de weg naar mijn doel toe. Soms kom ik er na een tijdje achter dat een doel niet meer bij mij past, dan laat ik het los of schaaf ik hem bij. Wat ik hiermee bedoel, is dat ik denk dat zenmeditatie jongeren kan helpen de moed, kracht, energie en/of rust te vinden om hun eigen levenspad te bewandelen in hun eigen tempo. Bijvoorbeeld bij het afronden van hun studie (ook als je langstudeerder bent) of van studie te veranderen.
Wat heb jij van Zen geleerd?
Wat mij het meeste is bijgebleven van de zenlessen is "lijden vergroot de draagkracht". Doordat ik heb leren lijden, ervaar ik het lijden als minder ongemakkelijk. Voorheen ging ik bij het gevoel van ongemak (stress, verdriet, vermoeidheid) of van alles zoeken om mij van dit gevoel af te leiden of helemaal niks doen. Als ik niks deed, voelde ik me heel vervelend en was ik veel aan het malen. Als ik iets gingen ondernemen, voelde ik me als een kip zonder kop en gaf niks mij de voldoening die ik zocht. Door zen leer ik het ongemak uit te zitten zonder het op te willen lossen of er iets aan te doen. Hierdoor kan ik beter lijden, oftewel heb ik minder last van vervelende gevoelens en gebeurtenissen.
De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. Vandaag deel 5 in een serie van studenten die zenmeditatie ontdekten om beter om te kunnen gaan met alle uitdagingen. Zie onderaan de links naar eerder gepubliceerde ervaringen van studenten.
Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.
Meer informatie over de introductiecursus vind je
via deze link.
Eerder publiceerden we de ervaringen andere studenten, zie hieronder de eerdere publicaties.
1.
Joris, student psychologie en filosofie en zencursist
2.
Jeroen, student duurzame energietechniek en zencursist
3.
Naomi, student Psychologie en zencursist
4.
Aniek, student Psychologie en zencursist
5.
Sophie, student Taalwetenschappen en zencursist
6.
Emmy van der Wal is net klaar met de studie Onderwijsassistent en Jacco Dijkstra studeert ICT. Beide zijn zencursist
7.
Pim Davelaar student Sport en management en zencursist
8.
Bas van der Wal student advocatuur en zencursist
9.
Rebecca Glans student Computer Science en zencursist
10.
Tya, student Hotelmanagement en zencursist
11.
Lennart Kruizenga studeert neurowetenschappen en is zencursist
12.
Dorien is 4e jaars student Electrical Engineering en is zencursist
13.
Frank Smit studeert geschiedenis en digital humanities
14.
Anouk Evertzen doet de hbo-opleiding bedrijfskunde
15.
Madelief Bellers mediteert een jaar en doet een minor neuropsychologie
16.
Nick mediteert en studeert civiele techniek en filosofie
17.
Merel Beuk (25) studeert humanistiek (Master) aan de Universiteit voor Humanistiek Utrecht