whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven





Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, daruma, doel, proces, workshop, zenvol werk, Rients, Leer denken wat je wilt denken, geluk, zinvol, bodhidharma, chan, voelen, aandacht, teleurgesteld, boos, verdrietig, jaloers, inschatten, energie, mindset, fouten, rust, verbinding


Daruma, meditatie, doel en proces



Binnenkort geeft Hanneke Dijkman nog enkele eendaagse workshops over ‘Zenvol werk’ in Haarlem, Sittard, Rotterdam-Zuid en Dordrecht. Klik hier voor data en meer informatie.

Hanneke Dijkman, Zen.nl Rotterdam-Zuid

We stimuleren bij Zen.nl om doelen te stellen. In 'Leer denken wat je wilt denken' schrijft Rients:

"Wie werkelijk gelukkig wil worden, dient heel goed te weten wat hij
wil met zijn leven, of dat nu over drie weken, drie maanden, drie jaar of over
dertig jaar is."


Dat is natuurlijk zeer zenvol en zinvol. Tegelijkertijd leerde ik twee belangrijke lessen van Skrikumar S. Rao. In zijn boek 'Happiness at work' betoogt hij dat je meer bereikt als je bent als een Daruma pop én als je focust op het proces in plaats van de uitkomst.

Wees als een Daruma pop
Daruma poppen zijn geïnspireerd op Bodhidharma, de allereerste Chan (later Zen) meester. Bodhidharma stond bekend om zijn doorzettingsvermogen. De Daruma poppen zijn poppen die niet omvallen maar terugveren als je ze een duw geeft. Rao’s advies is om bij tegenslag gewoon weer op te staan. Zoals ook een peuter zich niet bij iedere valpartij laat ontmoedigen en gewoon doorgaat met oefenen.

Rao geeft het voorbeeld van een kleine ondernemer die na een brand in zijn winkel direct een nieuwe grotere winkel opent. En na een tweede brand een nog grotere winkel. Bij zijn dood was hij een van de rijkste mannen in de VS.

Zelf heb ik de afgelopen seizoenen steeds 10.000 zen flyers bezorgd, met de hulp van een groeiende groep deelnemers. In augustus waren we zelfs met zijn achten! Het was gezellig en leidde tot nieuwe deelnemers. In december las ik in de krant dat de gemeente Rotterdam flyeren heeft verboden. Ik merkte dat ik er, na vele jaren meditatie, niet van slag van was. In plaats daarvan koos ik al snel voor nieuwe acties en zette daar mijn schouders onder.

Investeer in het proces in plaats van de uitkomst
Op weg naar ons doel kunnen we té gefocust zijn op dat doel zelf. We zien al hoe we dan zijn, wat we dan doen, hoe we ons dan voelen. Terwijl we nog werken aan ons doel is onze aandacht al helemaal bij de verwachte uitkomst. Als we dan niet bereiken wat we hadden willen bereiken zijn we teleurgesteld, boos, verdrietig en jaloers op anderen die wél hun doel halen.

Rao beschrijft hoe het hoofd van een school na veel moeizaam gelobby een grote gift van een bekende Amerikaan binnenhaalt. Hij is erg blij met dit resultaat. Na een paar maanden blijkt de gulle gever een fraudeur en beschuldigt het bestuur van de school het hoofd ervan dat hij de goede naam van de school heeft besmet. Hij wordt ontslagen. Hij is diep teleurgesteld en boos.

Als een actie een positieve uitkomst heeft zijn we gelukkig, als het een negatieve uitkomst heeft zijn we ongelukkig. Daarmee laten we ons geluk afhangen van zaken waar we geen grip op hebben. Onze inschatting van de situatie, van de mensen waarmee we te maken hebben, was misschien helemaal verkeerd. Er kan van alles gebeuren wat we niet hadden verwacht. Of we blijken onszelf verkeerd ingeschat te hebben. We kunnen dus alleen onze energie en aandacht richten op wat we nu doen en daar gelukkig bij zijn. ‘Single tasking’ noemen we dat bij Zen.nl.

Het doet me denken aan het verhaal van de beroemde Zen meester Hakuin, die werd beschuldigd van het zwanger maken van een meisje. Hij zei ‘Ach werkelijk’ en zorgde met veel plezier voor de baby. Zijn reputatie was hij kwijt. Toen later een visverkoper de werkelijke vader bleek te zijn kwam de moeder terug om het kind op te halen. ‘Ach werkelijk’ zei Hakuin.

De les is: geniet van het proces en laat je geluk niet afhangen van de uitkomst. Dit helpt mij bijvoorbeeld bij het geven van proeflessen. In plaats van te focussen op zoveel mogelijk inschrijvingen van deelnemers, focus ik me op het contact met de proeflessers. Ik ben er voor ze, ik heb plezier in het geven van de lessen en wat er daarna gebeurt dat merk ik wel.

Nooit meer doelen?
Is het dan beter om geen doelen te stellen? Dat gaat ook Rao te ver. Hij geeft in zijn boek veel ideeën hoe je doelen kunt stellen om je werk leuker te maken, om met fijne mensen om te gaan, om je mindset te veranderen. Om, zoals hij het aan het slot van het boek zegt, de reizen te maken die je wilt maken. Zo vullen Rients en Rao elkaar dus mooi aan: stel doelen zodat je vervolgens kunt focussen op én genieten van het proces.

Zenvol werk
In de Zenvol werk workshops oefenen we met deze mindset. We onderzoeken hoe we plezier kunnen hebben in het proces, hoe we om kunnen gaan met fouten en obstakels en hoe we zinvolle doelen kunnen stellen. Zin om dat te ervaren? Klik hier voor data en meer informatie.

J. Jansen over de workshop
De workshop Zenvol werk gaf me nieuwe praktische inzichten over hoeveel invloed ik kan hebben op mijn werkplezier.
We werden met gerichte vragen gestimuleerd zelf en met elkaar na te denken over onze eigen rol. Door de atmosfeer van rust, aandacht en verbinding kwam ik tot nieuwe inzichten in mezelf en mijn sub-persoonlijkheden (ikken). Thuis en op mijn werk helpt dit me om moeilijke situaties meer bewust en anders aan te pakken. Ik merkte bijvoorbeeld dat wanneer ik niet direct zelf in actie kom, ik de ander meer de gelegenheid geef met oplossingen te komen. Daarmee geef ik de ander meer ruimte en mijzelf meer rust en dat komt ieders plezier ten goede en geeft een voldaan gevoel. J. Jansen (stafmedewerker Gezondheidszorg)