whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven





zen,werk,Hanneke Dijkman,zen.nl,workshop,geluk,plezier,rust,aandacht,kracht,boos,macht,vechten,emoties,ik


Ik wil serieus genomen worden!



Binnenkort geeft Hanneke Dijkman een aantal eendaagse workshops over ‘Zenvol werk’. De eerste daarvan staat gepland voor dinsdag 24 september bij Zen.nl Dordrecht. Hanneke geeft de workshop ook in Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Enschede, Nijmegen en Den Haag. Klik hier voor meer data en meer informatie.

Hanneke Dijkman, Zen.nl Rotterdam-Zuid

‘Ik word niet gezien op mijn werk!’ meldt Saskia (niet haar echte naam) me. Ze vertelt me dat er binnenkort een belangrijk overleg is op haar werk en hoe ze pogingen heeft ondernomen om hierbij te zijn, die keer op keer afgeketst zijn. Ik stel voor om te tellen hoeveel pogingen het waren. We komen uit op zeven.
Ze kijkt me verbijsterd aan.

In het streven naar een 10 voor werkgeluk hanteer ik vier stappen. De tweede stap, gebaseerd op de tweede Boeddhistische gelofte is: ontdek je kracht en je kwetsbaarheid. Een mooi hulpmiddel hiervoor is de metafoor van een bus met ikken. Je bent als een bus met veel passagiers, ikken genoemd, die wisselend achter het stuur gaan zitten. Sommige ikken komen alleen bij speciale omstandigheden achter het stuur, of zijn al tijden verhuisd naar de achterbank. De ik achter het stuur bepaalt hoe je denkt, wat je voelt en wat je doet.

Met de planner achter het stuur, maak je bijvoorbeeld andere beslissingen dan met de sceptische- of de creatieve-ik achter het stuur. Welke ikken goed ontwikkeld zijn, hangt af van erfelijke factoren, je jeugd, je ervaring en de waardering die de ikken krijgen. Alle ikken streven er op hun eigen manier naar om jou gelukkiger te maken en zijn dus allemaal okay. Tegelijkertijd kan het zijn dat een ik nu minder geschikt is achter het stuur. Door meer zicht te hebben op je ikken, kun je flexibeler kiezen welke ik op welk moment voorin je bus zit,

Met Saskia ga ik na welke ik er bij haar aan het stuur zit die maakt dat ze maar liefst zeven pogingen doet om bij een overleg aan te kunnen schuiven. Na wat brainstormen noemt ze al snel de prinses die niet serieus genomen wordt. Deze prinses is boos aan het stampvoeten. Ze heeft het gevoel dat ze het recht heeft om gezien te worden.

Ik vraag Saskia hoelang deze prinses al in haar leven is. Onmiddellijk komt daar de herinnering op dat ze als klein meisje een broertje kreeg. Ze kreeg minder aandacht van haar moeder, voelde zich minder serieus genomen. Voor wat het kleine meisje belangrijk vond, was geen aandacht. Als vechten dan geen effect had, ontstond er een enorm moedeloos gevoel. Dat is er nu, meer dan vijftig jaar later, nog steeds. In haar lichaam voelt deze prinses dat ze helemaal vast zit, schouders, borstkas, bovenarmen.

Saskia is normaal behoorlijk succesvol in haar werk, ze legt makkelijk contacten. Maar op momenten dat ze echt iets graag wil en het gevoel heeft dat ze tegengewerkt wordt, neemt de prinses het stuur van de bus over. Dat is dan met name als ze het gevoel heeft dat mensen macht over haar hebben of willen hebben. Saskia’s ervaring is dat dit gedrag niet werkt. Het overleg waar ze niet bij mag zijn is hier een treffend voorbeeld van.

Nu ze kennis heeft gemaakt met deze ik, deze stampvoetende prinses stel ik voor dat ze de komende weken gaat observeren wanneer deze prinses aan het stuur gaat zitten. Meer hoeft niet.

Een paar weken later spreek ik Saskia weer. Ze vertelt dat ze steeds sneller en makkelijker situaties herkent waarin de prinses zich aangevallen voelt. Ze merkt haar neiging op om te gaan vechten. De observatie maakt al dat ze zichzelf meer rust gunt: ze hoeft niet te gaan stampvoeten, ze is niet meer dat kleine meisje. Ze merkt dat ze meer mededogen krijgt met zichzelf en de mensen om zich heen. Zo kan ze met minder heftige emoties communiceren over wat belangrijk voor haar is. Hierdoor verbeteren ook de relaties met haar collega’s en leidinggevenden en beleeft ze meer plezier in haar werk. Door de kwetsbare ik serieus te nemen, aandacht te geven, is er dus meer kracht ontstaan.

In de ééndaagse workshop “Zenvol werk” staan oefeningen centraal om je ikken te ontdekken en soepeler in te kunnen zetten. Klik hier voor data en plaatsen voor de ééndaagse workshop.