ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen en Brexit
Wieke Vink woont in Londen, voorheen deelnemer bij de Zen.nl groepen in Utrecht en Zutphen.
De oproep van de fameuze Britse Speaker of the House – ‘Order! Order!’ – John Bercow tot zen is in deze nieuwsbrief al voorbij gekomen. Maar ook op andere manieren is zen relevant voor de Brexitprocessen.
Sinds ik in Engeland woon, vragen veel mensen me: ‘Hoe gaat het met de Brexit?’ Vaak antwoord ik dan met: ‘Ik geloof niet dat de Britten zelf precies weten wat er gaat gebeuren, dus ik weet het ook niet.’ Over mezelf maak ik me nog niet zoveel zorgen. Verbonden aan een universiteit en met een Nederlands paspoort zijn er veel andere mensen in minder gunstige posities, voor wie Brexit voor meer moeilijkheden en onzekerheid zorgt. En op de vraag of je er in het dagelijks leven veel van merkt, moet ik vaak ontkennend antwoorden. Natuurlijk, er wordt over gesproken, er zijn foldertjes in de brievenbus, maar het leven gaat ook gewoon door.
Onlangs waren mijn ouders hier op bezoek. Na een gemoedelijk bezoek aan een plaatselijke pub en park verzuchtte mijn vader: ‘Die Britten zijn toch niet allemaal gek geworden.’ Ik keek hem met grote ogen aan. Hij legde uit dat als je dagelijks het Nederlandse nieuws volgt, je toch een ander beeld krijgt van het leven hier. Dat is een bekend fenomeen: als je van een afstandje een conflict volgt – en dat is wat het is, deze voorgenomen scheiding van de Europese Unie, met politieke meningsverschillen zowel binnen de Britse samenleving als in de onderhandelingen met Europese partners -, vraag je je vaak af hoe het zover heeft kunnen komen. Waarom de gemoederen zo verhit zijn geraakt en waar de passende uitwegen uit een impasse zijn.
Bij zen leer je zitten, in zowel praktische als metaforische zin. Het belang van het rechthouden van je ruggengraat. Niet achteroverleunen en je van de situatie onttrekken, doen alsof het je allemaal niet boeit. Want het boeit me wél – dit gaat over Europa, het land waar ik woon, de mensen waar ik mee samen woon, onze toekomst. Een rechte rug betekent ook niet te ver naar voren leunen, niet té betrokken raken en je niet teveel laten meeslepen in het rumoer. Dit is allereerst een Britse democratische kwestie. Er is een onderscheid tussen mijn teleurstelling en de pijn van mijn klasgenoten die een Europees burgerschap kwijtraken of de kapper die ik in 2017 sprak en die voor Brexit stemde.
Het gaat bij zen ook over hoe we omgaan met onze aandacht; het besteden van onze aandacht aan zaken die van belang zijn. De kern van de gesprekken over Europese samenwerking vallen daar zeker onder, maar ook bijvoorbeeld hoe we met onze natuurlijke leefwereld omgaan. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk onlangs als eerste land ter wereld de ecologische noodtoestand uitgeroepen. De Zweedse Greta Thunberg sprak op de Britse radio wijze woorden over het nemen van verantwoordelijkheid en het ondernemen van actie. Ondertussen spelen binnenkort vier Engelse voetbalclubs elders in Europa de finales van de Champions en de Europa League. Niet goed voor het klimaat natuurlijk, maar het geeft wellicht wel aan op hoeveel verschillende manieren we met elkaar verbonden zijn. Ook dat is zen (link:
https://www.zen.nl/zenactueel/zenactueel-archief-2019/ben-ik-een-boom-of-een-struik.html). Het liefst met rechte rug en ogen op de bal.
NB Vergeet niet vandaag zenvol naar de stembus te gaan. Tijd om uw stem te laten horen voor de Europese Verkiezingen!