whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven





loskomen, vaste patronen, Rients Ritskes, Yvonne Visser, sesshin, rol, mediteren, meditatie, levensverhaal, ouders, kinderen, opvoeden, boeddhistisch, identiteit, slachtoffer, leiderschap, wie ben ik


Loskomen van vaste patronen in je leven



Yvonne Visser , Zen.nl Amersfoort/ Zen.nl Leusden

Er lijkt een script te zijn voor je leven, het script bestaat uit ongeschreven patronen van gebeurtenissen die zich steeds weer in jezelf en je omgeving herhalen. Regelmatig voel je je het slachtoffer hiervan. Mediteren, coaching en de workshop ‘Wie ben ik? helpen je om deze patronen beter te doorzien, waardoor je zelf je script kunt herschrijven.

Vaste patronen
Misschien herken je het wel: je bent al ruim volwassen, van middelbare leeftijd zelfs, maar zodra je bij je ouders binnen stapt of met je ouderlijk gezin bij elkaar bent, val je als vanzelf in de rol die je altijd had. Het lijkt wel of elk gezin een vastgesteld script heeft wat uitgespeeld moet worden: de oudste zoon en moeder verdragen elkaar niet, vader mompelt er sussend tussendoor om de ogenschijnlijke vrede in stand te houden en de jongste zus flapt er een opmerking uit waardoor de vlam in de pan slaat, waarna de middelste als mediator de dag redt. Of het nu een verjaardag is, een bruiloft of welke andere gelegenheid dan ook, dit is het script. Het onderwerp van de onmin tussen moeder en oudste zoon wisselt, vaders gemompel klinkt eigenlijk altijd hetzelfde, de opmerking van de jongste zus is soms grappig en soms snijdend, maar dit patroon herhaalt zich steeds weer.

Niet alleen in je gezin van herkomst zit je gevangen in een zekere rol, maar op de een of andere geheimzinnige manier lijkt het wel of je collega’s jouw gezin kennen en beland je ook op je werk in een zelfde soort rol. En bij de sportvereniging en bij de school van je kinderen hebben ze ook al door dat jouw rol die van de organisator is en ben je verstrikt geraakt in allerlei bestuurlijke commissies en werkgroepen.

Door mediteren herkennen
Meestal ga je na een tijdje mediteren steeds duidelijker herkennen dat je jezelf steeds aan het herhalen bent. Langzaam wordt je wel duidelijk dat het niet je collega’s of de leden van de sportclub zijn die je die rol geven, maar dat je dat zelf bewerkstelligt. Je weet niet hoe, maar aangezien jij de constante factor bent in al die sociale kringen waar je in verkeert en het in elke kring weer gebeurt, mag je aannemen dat je zelf een belangrijke duit in het zakje doet. De fase van toenemende bewustwording kan lang duren, jaren soms. Het is vaak ook een frustrerende fase; je doorziet meer en meer wat er gebeurt, maar je hebt geen idee hoe je het voor elkaar krijgt, laat staan hoe het kan ophouden.

Je levensverhaal
Het schrijven van je levensverhaal kan een helderder licht werpen op je patronen en hun oorsprong in je gezin van herkomst. Deelnemers aan de zomersesshin o.l.v. Rients Ritskes hebben zich hierin verdiept en zullen dit zeker herkennen.

De oorsprong van je patronen gaat wellicht zelfs vooraf aan je geboorte. We komen ter wereld in een bepaalde context. Het gezin waarin je wordt geboren is daarin natuurlijk van grote invloed, maar de context is breder en omvat bijvoorbeeld ook de cultuur of sociale klasse waarin je geboren wordt. Ouders hebben vaak allerlei, veelal onbewuste, verwachtingen van hun kinderen. Ze hebben ook ideeën over wat het opvoeden van kinderen hen zal brengen en hoe dat zal zijn. Daardoor is er al voor je daadwerkelijke geboorte een soort energetische ruimte voor je gereserveerd. Rients heeft geschreven over het fenomeen van de replacement kinderen; een kind wat de plek van een eerder overleden broertje of zusje moet opvullen, soms zelfs dezelfde naam krijgt. Dat zijn vaak indrukwekkende verhalen. Maar ook veel algemenere verwachtingen spelen een rol, zoals onze beelden van hoe jongens zijn en hoe meisjes zijn. Verder is je plek in de kinderrij van belang: de oudste die de verantwoordelijke rol heeft, of de jongste, die vertroeteld wordt, maar daardoor ook klein gehouden wordt. De hele context van het gezin en de wereld waarin we geboren worden heeft een krachtige invloed in de eerste jaren van ons leven. In die context leren we wat onze plek is, hoe we geacht worden te zijn. We leren om ons daarin te positioneren, ons ernaar te gedragen.

Meditatieve oefeningen
De Tibetaanse boeddhistisch leraar Chögyam Trungpa spreekt in dit verband over de portable stage set. De boodschap uit je gezin, die je vertelt wat je plek is en hoe je je dient op te stellen verinnerlijk je, het wordt de kern van je identiteit. Die kern is wat we, ook vaak weer onbewust, projecteren in elke situatie waarin we terecht komen. We rollen ons toneel uit en pakken de rol die ons altijd is toebedeeld en nu eigen geworden is. Bovendien zijn we er zeer bedreven in om de andere aanwezigen in de situatie ook passende rollen te geven, zodat we ons vertrouwde toneelstuk kunnen gaan opvoeren. En zo speel je keer en op keer het toneelstuk van je slachtofferschap, je ‘geboren leider’-schap, het muurbloempje of de verantwoordelijke oudste. Met jijzelf in de hoofdrol natuurlijk.

In de eendaagse workshop over ego, “Wie ben ik?” krijg je een scherper inzicht in je patronen en jouw persoonlijke portable stage set. De meditatieve oefeningen laten je helderder kijken en helpen je om meer afstand te krijgen tot je patronen. Zo kom je er losser van en kan je wellicht ook eens een ander script uitvoeren.

De volgende workshop “Wie ben ik?” is op 28 september in Oegstgeest.
Zie ook: https://www.zen.nl/cursussen/wie-ben-ik/

Zaterdag 28 september, Zen.nl Oegstgeest reserveer een plaats
Zondag 6 oktober, Zen.nl Den Bosch reserveer een plaats
Zondag 27 oktober, Zen.nl Haarlem reserveer een plaats
Donderdag 31 oktober, Zen.nl Amsterdam reserveer een plaats
Donderdag 21 november, Zen.nl Breda reserveer een plaats
Zaterdag 23 november, Zen.nl Tilburg reserveer een plaats
Zondag 24 november, Zen.nl Rotterdam reserveer een plaats
Zondag 8 december, Zen.nl Utrecht reserveer een plaats
Zondag 26 januari 2020, Zen.nl Zutphen reserveer een plaats