whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven





Reis in 2020 in het voetspoor van de Boeddha


Reis in maart 2020 in het
voetspoor van de Boeddha



Aanbevolen Boeddhistische pelgrimstocht per trein door India en Nepal: comfortabel reizen in een hoteltrein, culinaire en hygiënisch bereide maaltijden, ’s nachts rijden en overdag inspirerende plaatsen bezoeken: de unieke formule van deze reis! Zo hebben we overdag alle tijd en energie om ons in de bron van het boeddhisme te verdiepen.


De vier hoofdpelgrimsplaatsen van het boeddhisme

Aan het einde van zijn leven riep de Boeddha zijn volgelingen op om een pelgrimstocht te maken naar de volgende plaatsen:
Lumbini (Nepal), de plaats waar de Boeddha als Siddhartha Gautama geboren werd
Bodhgaya (India), waar hij verlichting bereikte en een Boeddha (ontwaakte) werd
Sarnath (India, nabij Varanasi), waar hij zijn inzichten voor het eerst met anderen deelde en hij zijn eerste leerlingen kreeg
Kushinagara (India), waar de Boeddha op tachtigjarige leeftijd ontsliep


Deze plaatsen gaan over jouw eigen leven…

De pelgrimsplaatsen zijn niet alleen verbonden met het leven van de Boeddha. Ze verwijzen ook naar belangrijke fasen in ons eigen leven. Een respectvol bezoek aan deze plaatsen zal dan ook altijd intens worden beleefd. Na het leven van de Boeddha ontwikkelden deze vier plaatsen zich tot drukbezochte pelgrimsoorden met kloosters en tempels. De route is meer dan 1700 jaar lang belopen. Pas in de twaalfde eeuw verloor ze haar betekenis, in tred met de teloorgang van het boeddhisme in India. Met deze reis herleeft de oude pelgrimstocht.


Leven en filosofie van de Boeddha

Tijdens deze reis maak je kennis met wat er zoal bekend is over het leven van de historische Boeddha en de tijd waarin hij leefde. We verdiepen ons in de filosofie van de Boeddha door het lezen van soetra’s over redevoeringen die de Boeddha heeft gehouden op de door ons te bezoeken plaatsen.

Tijdens de reis door het huidige India wordt duidelijk in welke context het boeddhisme is ontstaan en tegen welke aspecten van de Indiase samenleving de Boeddha zich indertijd afzette, aspecten die nog steeds zichtbaar zijn. Deze pelgrimsreis kent hierdoor een sfeer die de essentie van het boeddhisme tot leven wekt – op een wijze die niet uit boeken te halen valt. De verbeelding wordt aan het werk gezet.



Reis in 2020 in het voetspoor van de Boeddha



Gelegenheid voor meditatie

Tijdens de reis is er gelegenheid voor meditatie. Aan het begin van de reis is er een driedaagse retraite. Geen ervaring met meditatie? Geen probleem: Maarten Olthof geeft je met plezier praktische aanwijzingen. Er is gelegenheid voor een persoonlijk gesprek, over meditatie of andere aspecten van het boeddhisme en ook voor vragen of twijfels waarmee je misschien zit. Tijdens de retraite behandelt Maarten het leven van de Boeddha. Daardoor ben je goed voorbereid als we met de trein langs de pelgrimsplaatsen gaan reizen. Ook tijdens de treinreis is er ruimte voor meditatie om de indrukken van de reis goed te kunnen laten indalen.



Reis in 2020 in het voetspoor van de Boeddha



Lees je in met het inbegrepen E-boek ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’

Na boeking ontvang je het E-boek ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’, door Maarten geschreven over zijn voettocht langs de pelgrimsplaatsen in India en Nepal. Daarin lees je niet alleen over de Boeddha, maar lees je ook over het avontuur van Maartens tocht. Verder schrijft hij over het ‘moderne’ India en over parallellen tussen de boeddhistische filosofie en het ecologische gedachtegoed van onze tijd.


Maarten Olthof (1956)

Maarten Olthof (1956) ‘Ik ben geëngageerd boeddhist en zenleraar en ook schrijver van boeddhistische reisboeken en artikelen. In dertig jaar tijd heb ik als reisprofessional tientallen reizen ontwikkeld en ze vaak zelf begeleid, alleen al in Azië naar Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië – en daarbuiten onder meer naar Madagaskar, Ecuador, de Azoren en IJsland. Met mijn ruime ervaring in het organiseren en begeleiden van reizen kan ik zorgen dat ieder aan zijn/haar trekken komt tijdens een reis. Ervaring met boeddhisme of mediteren is geen voorwaarde om met mijn reizen mee te gaan, iedereen met belangstelling voor het onderwerp van de reis is welkom. Daarom zijn mijn groepen vaak heel divers. Ik besteed ook veel aandacht aan het ‘reizen als groep’, zodat ieder zich prettig kan voelen. Vandaar dat een van mijn deelnemers later schreef: “Deze reis staat bij mij met stip op de eerste plaats. Interessant voor zowel mensen die zich voor het eerst met boeddhisme bezighouden als mensen die zich er al langer in verdiepen.” Ik heb ecologie gestuurd aan de Universiteit van Utrecht. De reisorganisatie waarvoor ik jarenlang heb gewerkt zond mij dertig jaar geleden uit naar Nepal. Daar maakte ik kennis met het boeddhisme en zag ik als ecoloog algauw hoe het hart van de ecologie de kern van het boeddhisme raakt: alles is met alles verbonden in onderlinge afhankelijkheid en elke handeling heeft gevolgen voor het geheel.

Reisdata:
2020: zondag 22 maart t/m maandag 6 april

Reissom bij verblijf in 2e klas tweepersoonscouchette in de trein | tweepersoonskamer in hotels:

Voor lezers van ZenActueel nog enkele plaatsen beschikbaar vanaf € 2.645,- excl. internationale vlucht vanaf € 3.145,- incl. internationale vlucht.
Voor lezers van ZenActueel 50 euro korting / vermeld bij aanmelding ZenActueel


Hoogtepunten:

• deze reis combineert een unieke treinreis met een betekenisvolle inhoud en deskundige begeleiding
• bezoek aan de 4 hoofdpelgrimsplaatsen van het boeddhisme
• achtdaagse reis door India in comfortabele hoteltrein met een- of twee¬per-soonscompartiment, restaurant¬, douches, bibliotheek
• driedaagse retraite in een verstild strandverblijf in Goa
• bezoek aan Taj Mahal, een van de zeven wereldwonderen
• ontvang het E-book ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’ van Maarten Olthof

BOEK DEZE REIS met vermelding van ‘ZenActueel’ 50 euro korting