Waarom veranderen

Waarom veranderen?



Veel mensen zijn er huiverig voor en laten liever alles bij het oude. Dat zijn we immers gewend. We doen het al járen zo. Waarom zou je overhoop halen wat prima loopt? Het punt is alleen, dat het niet allemaal prima loopt.

Hanneke Meerdink, Zen.nl Zeist

Ongemerkt sluipen er ongewenste elementen in ons gedrag. En op een dag kun je er feitelijk niet meer omheen. Het oude vertrouwde voldoet niet meer, maar we zien het niet. Of willen het niet zien. We weigeren te erkennen dat de situatie is veranderd. Handhaven koste wat kost onze strategie. Negeren de natuurwet dat niets bij het oude blijft. Dat leven bewégen is. We vinden het moeilijk dat te accepteren. Soms groeien we letterlijk dicht of zetten onszelf vast. Het lichaam geeft vaak als eerste het signaal. Aderen slibben dicht, spieren gaan vastzitten of we vervetten. Alles lijkt te stagneren. Vaak is er een flinke schok, een crisis voor nodig om tot ons te laten doordringen dat het zo niet langer gaat. Dat zijn niet de leukste momenten, maar ze zijn vaak wel heel waardevol, omdat we er iets mee kunnen doen. Er iets van leren bijvoorbeeld.

Crisis
'Elke crisis is een kans.' Een cliché? Jazeker. Ik hou van clichés. 'Een cliché is een platgetreden weg. Een weg die velen al zijn gegaan. En met reden. Je moet die weg zelf gaan om te zien wat het is. Aha! Ogen open. Thuiskomen. Dat geldt ook voor die specifieke crisis, mits je er niet in blijft hangen natuurlijk. Mensen die door zo’n crisis heen komen, zijn vaak sterker dan voorheen. Ze zijn zich bewuster van hun lichaam, hun hart en ziel. Bovendien hebben ze vaak enig besef ontwikkeld van wat hun rol op aarde kan zijn. Daar handelen ze dan ook naar.
         Veranderen dus. Dat heeft namelijk ook zo zijn voordelen. Ook daar kun je aan gewend raken. Verandering brengt op zijn best kriebels in je buik en met een beetje geluk ook een schittering in je ogen. Je kijkt met een frisse blik het leven in en ontmoet vanzelf nieuwe mensen. Op die manier heeft het leven ook nog eens verrassingen voor je in petto. Er komt ruimte voor groei en vernieuwing. Het leven wordt een avontuur.

Opener
Die ervaring herken ik ook bij mezelf. Zen speelt hierbij zeker een rol. Zenmeditatie helpt mij om verandering in mijn leven toe te laten. Op mijn kussen zie ik soms ineens haarscherp wat me tegenhoudt om verder te groeien. En dan kan ik er niet meer omheen. Wil er ook niet meer omheen. En dan ga ik aan de slag. In mijn geval betekent dit bijvoorbeeld dat ik me opener wil opstellen. In werk en privé kan ik soms onnodig veel afstand bewaren. Uit verlegenheid. En bescheidenheid. Een ander ziet dat meestal niet en ervaart vooral geslotenheid van mijn kant.
         Hoe ik dat aanpak, me meer openstellen? Op mijn werk probeer ik minder te mailen en meer binnen te lopen bij collega's. Dat levert soms spanning, maar ook vaak leuke ontmoetingen op. Dat geeft me vertrouwen om dit vaker te doen. Privé laat ik meer zien van mezelf en ben ik minder afwachtend. Ik vertel ook wat er niet zo lekker loopt, of juist waar ik blij over ben. Dat lukt niet elke dag en elke keer, je blijft in de kern wie je bent natuurlijk. En in mijn geval speelt verlegenheid nu eenmaal een rol. Maar de groei is er onmiskenbaar. Meditatie helpt daarbij. Zen brengt me dichter bij mezelf en bij de ander. Het leven krijgt meer lucht en licht.