Topkok gaat zenles geven

Jasper Zandvliet, Zen.nl Arnhem. Theo Sigmond is chef kok en eigenaar van het gerenommeerde Arnhemse restaurant de Steenen Tafel. Hij heeft naast zijn werk in het restaurant de afgelopen jaren zijn lerarenopleiding gevolgd bij Zen.nl Arnhem. Zijn kwaliteiten en vaardigheden als kok gaat hij vanaf komend les-seizoen ook inzetten als zenleraar. Op het eerste gezicht lijken zijn bezigheden misschien niet direct aan elkaar verwant, maar Theo ervaart juist veel overeenkomsten. "Het zijn de ingrediënten, liefde en aandacht die het tot een succes maken. Dat geldt voor mijn werk als kok, maar ook voor mijn zenleraarschap. Ik ben kok om lichamelijk en geestelijk te voeden. Als zenleraar geef ik met name aan dit geestelijke aspect nog meer diepgang." Hij benadrukt daarbij dat zijn kookkunsten evengoed geestelijk voedsel bieden. Door met aandacht en liefde gerechten te bereiden en in zijn restaurant een goede sfeer te creëren werkt hij aan een gelukservaring die zijn gasten lang bijblijft.



Theo Sigmond aan het werk


Alhoewel Theo als kok al ruim 20 jaar opleider en leermeester is, vat hij het zenleraarschap alles behalve licht op. Hij ziet het als een verantwoordelijke taak. "Leermeester wil ik ook worden in mijn zenbeoefening. Waarom? Lesgeven is voor mij de eigen verkregen kennis en inzichten doorgeven aan de leerling of medemens. Onze samenleving is gebaat bij goede leraren."  De vraag die me de afgelopen jaren bezig houdt is: hoe word ik een goede zenleraar? Lesgeven is wat mij betreft verantwoordelijkheid nemen. Verantwoordelijkheid nemen voor de zenfilosofie en voor wat er overgedragen word op de leerling. Dit doe ik door zen te doorleven, door er één mee te worden en het me eigen te maken. “

 
Kom in februari naar een proefles bij Zen.nl Arnhem of bij een van de andere vestigingen en ontmoet Theo of een van de andere docenten.