Duurzaam geluk gevat in een module

Duurzaam geluk gevat in een formule



Anjo Keunen, Zen.nl ’s-Hertogenbosch

De Missie van Zen.nl is zo veel mogelijk mensen faciliteren in het realiseren van duurzaam geluk. En onder duurzaam geluk wordt verstaan: het vermogen om onder allerlei omstandigheden meer te kunnen genieten van de uitdagingen die het leven biedt. Ik onderschrijf dit doel en streef dit voor mezelf en anderen na, onder andere door dagelijks te mediteren, wekelijks zenles te volgen en aan sesshins deel te nemen.

Laatst las ik een recensie van het boek De logica van geluk. Dit boek is geschreven door Mo Gawdat, een chief business officer van Google (X). Gawdat benadert het fenomeen van de gelukservaring als een ingenieur: onderzoek de bewijsbare feiten en pas een analytische logica toe. Omdat ik overwegend alfa ben, is dat niet direct my cup of tea. Het leek me zo technisch, zo abstract, maar ik was geïntrigeerd en heb het boek gekocht en gelezen.
         Op de achterflap staat ‘Zijn statement is duidelijk: ongeacht de hindernissen op ons pad, de lasten die we met ons meedragen en de beproevingen die we doorstaan, bezit ieder van ons het vermogen om gelukkig te zijn met het bestaan zoals het is.’ Dat klonk nogal zen en wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik werd niet teleurgesteld. Overigens ontdekte ik pas later dat de schrijver uit veel filosofieën en religies heeft geput, voornamelijk uit het boeddhisme en mindfulness.

Mo Gawdat (1967) was gezond, extreem rijk en succesvol, maar ongelukkig, omdat hij het heel druk had met werk en materiële zaken en veel te weinig tijd maakte voor zijn vrouw en twee kinderen. Een jaar na de millenniumwisseling belandde hij min of meer in een crisis. Van een gelukkige, optimistische jonge gast was hij veranderd in een vermoeide, recalcitrante man. Hij besloot zijn analytisch denkvermogen te gebruiken om uit te vinden hoe hij gelukkig kon worden. Tien jaar later had hij een formule en een goed onderbouwd, eenvoudig kopieerbaar én duurzaam geluksmodel ontwikkeld. Dat werkte niet alleen voor hem, maar ook voor veel vrienden met wie hij zijn aanpak deelde. Gawdat schrijft: ‘Ik keerde eindelijk terug naar de staat van geluk die ik herkende en die bij mij hoorde.’
         De ultieme test kwam in 2014. De 21-jarige zoon van Gawdat stierf. Deze gebeurtenis leidde er uiteindelijk toe dat Gawdat dit boek is gaan schrijven. Hij heeft zich tot doel gesteld 10 miljoen mensen gelukkig maken met dit boek. Naar de doelstelling van Zen.nl vertaald, zou hij het kunnen hebben formuleren als: 10 miljoen mensen in staat stellen het duurzaam geluksmodel toe te passen.

Het geluksmodel bleek dus zelfs bestand tegen groot verdriet. Gawdat gebruikt voor geluk een formule die uitblinkt in eenvoud. Geluk is jouw perceptie van de gebeurtenissen in je leven minus jouw verwachtingen van het leven.

Geluk = gebeurtenissen – verwachtingen


Hoe we alles wat gebeurt waarnemen en waarderen, hangt samen met onze illusies en blinde vlekken. Daarom weidt Gawdat uit over 6-7-5, oftewel zes illusies, zeven blinde vlekken en vijf waarheden. Zijn advies is: verwijder de zes grote illusies (gedachte, zelf, kennis, tijd, controle en angst), poets de zeven blinde vlekken weg (filters, aannames, voorspellingen, herinneringen, oordelen, emoties en overdrijvingen) en hou vast aan de vijf waarheden (nu, verandering, liefde, dood en ontwerp). Telkens grijpt de schrijver terug op de formule en schetst hij hoe het fout gaat doordat mensen irrationele verwachtingen koesteren. Ik deed, dankzij dit goed leesbare boek, de bijzondere ontdekking dat we geluk kunnen benaderen met wiskunde en logica.