Hans is zen in Singapore

Hans Otzen, Zen.nl Nijmegen. Even voorstellen: ik ben Hans, 61 jaar en werkzaam als consultant in de software branche, al ruim 36 jaar gelukkig getrouwd met Lineke, doktersassistente, en trotse vader van een zoon van 31 en een dochter van 28. Sinds een jaar of 5 beoefen ik zen bij Zen.nl Nijmegen. De laatste jaren bij Misha in de groep op woensdagavond. Eind 2015 informeerde iemand op mijn werk of ik zin had in “nog een jaartje Singapore”. We hadden in 1996/1997 namelijk een jaar met veel plezier in Singapore gewoond en het leek erg leuk om dat avontuur nog een keer aan te gaan. Kijken of ik nu 'meer zen’ in het soms spannende expat leven kon ervaren.


Het boeddhisme wordt hier te midden van de Singaporese mensenmassa’s beoefent

Singapore is in twintig jaar behoorlijk veranderd. Het inwonertal is bijvoorbeeld gegroeid van 3 miljoen naar 6 miljoen. Toch voelde het meteen als thuiskomen. De “cultureshock” die we destijds toch echt wel hadden, bleef daardoor uit. Desondanks komt er veel op je af: er moet heel veel geregeld worden, zoals werkvergunning, stroomaansluiting, bankrekening, internet, etc. En natuurlijk inwerken op een nieuw project, samenwerken met Singaporese klanten, die weliswaar allemaal Engels spreken, maar wel een variant die hier met Singlish aangeduid wordt: Engels doorspekt met Chinese woorden. En dat alles zonder de inspiratie van mijn wekelijkse zengroep en bij temperaturen waarbij ik af moest wijken van mijn normale meditatieritme.

In Nederland mediteerde ik na het avondeten, maar hier is het dan nog ruim 30 graden (met 80% luchtvochtigheid of hoger) en meditatie wil mij dan niet echt lukken. Ik mediteer nu direct na het opstaan en voor het slapen gaan. De twee keer twintig minuten meditatie heb ik tot dusver goed weten te handhaven. Gek genoeg viel het in dit officieel boeddhistische land nog helemaal niet mee om een meditatiekussen te krijgen.


‘De uitkomsten van het werken met de koan blijken iedere keer weer zeer waardevol, juist nu ik met een taalbarrière met een groep nieuwe mensen moet werken.’

Daarnaast was ik met een koan bezig: “wat voel je?”. Ik was voor mijn vertrek hier al een eind mee gevorderd en in Singapore heb ik me hierin, via e-mails met Misha, verder kunnen ontwikkelen. De uitkomsten van het werken met de koan blijken iedere keer weer zeer waardevol, juist nu ik met een taalbarrière met een groep nieuwe mensen moet werken. Angst voor afwijzing in contacten is een belangrijke bubbel voor mij. Mede door de koan en de dagelijkse 2 x 20 minuten mediteren ga ik nu met veel meer bewustzijn en ontspanning nieuwe sociale contacten aan. Zo heb ik me onlangs aangesloten bij een expat-gemeenschap en daar leuke contacten gelegd. Vergeleken met ons vorige verblijf hier in Singapore is dat echt een grote ontwikkeling!

De wekelijkse zen-avond op woensdag houd ik er ook in. Iedere week lees ik op die avond een hoofdstuk uit een boek over het boeddhisme en zen. Ik heb net een boek uit en nu ga ik verder in het boek ‘Zen en keuzes maken’ waar we vorig jaar in de gevorderdengroep ook mee bezig waren. Al met al lukt het me dus prima om “Zen in Singapore” te zijn en deel ik graag mijn inspiratie met alle betrokkenen bij Zen.nl:

Zenvolle groeten uit Singapore!

Benieuwd naar het Boeddhisme in Azië? Klik hier voor de zen studiereis naar Viëtnam.