Gedachten manifesteren zich in woorden,
woorden manifesteren zich in daden,
daden ontwikkelen zich tot gewoontes
en gewoontes vormen ons karakter.
Wees je dus bewust van je gedachtes
en de richting waarin ze gaan.
Laat ze voortkomen uit liefde
voor alle wezens.
Zoals de schaduw het lichaam volgt,
zo worden wij wat we denken.
BOEDDHA
Levenskunst 1.0
In de komende
sesshin van 22 t/m 28 mei zal opnieuw het thema Levenskunst centraal staan. Rients noemt het Levenskunst 3.0. Versie 1.0 staat voor de christelijke Levenskunst. Hierin werd het lijden en zelfopoffering verheerlijkt. De bijna almachtige kerk was in staat om iedereen deze moraal op te dringen. Deze eeuwenlang heersende christelijke moraal kan in het Westen wel als achterhaald worden beschouwd, maar toch echoot ze ook nog behoorlijk na.
Levenskunst 2.0
Als reactie daarop is Levenskunst 2.0 tegenwoordig erg populair. Hierin staan
ik en mijn zelfrealisatie juist helemaal centraal. Nu is het niet meer de kerk, maar de commercie die ons van alle kanten deze Levenskunst 2.0 probeert op te dringen. We hebben ons dus bevrijd van de moraliserende boodschap van de kerk en hebben er de nog opdringeriger reclame boodschappen voor in de plaats gekregen. Onder de christelijke moraal leden we en voelden ons niet vrij. Met de huidige vrijheid en opdringerige moraal van zelfontplooiing voelen we ons massaal verplicht gebruik te maken van die vrijheid. We moeten nu gebruik maken van al onze talenten en moeten genieten van alles wat te koop is. De moraal is veranderd, maar de druk lijkt niet afgenomen. We raken immers massaal depressief of krijgen een burn-out.
Levenskunst 3.0
Het alternatief is de op het boeddhisme geïnspireerde Levenskunst 3.0. Centraal staat hierin de training om de overheersende dualiteit van ‘ik en de ander’ los te kunnen laten. In 3.0 hoef je jezelf niet meer op te offeren en kleiner te maken, zoals in 1.0. Evenmin hoef je je ego op te pompen en je groter voor te doen dan je bent, zoals in 2.0. In 3.0 is de centrale oefening om de vrijheid en de kracht van het denken te ontwikkelen, want zoals bovenstaande tekst aangeeft, we zijn en worden wat we denken. En als we de kunst van het
denken wat we willen denken meer onder de knie hebben, kunnen we zijn wie we ten diepste willen zijn.
Geluk
In alle drie de versies van Levenskunst staat geluk centraal. In het christendom was eeuwenlang het aardse lijden een voorwaarde voor het geluk later in de hemel. In het huidige ik-tijdperk is hier en nu gelukkig en succesvol moeten zijn de nieuwe, voor velen te zware morele druk. In 3.0 vinden we het geluk in de grenzeloze oefening van helder denken, de oefening om steeds meer te doorzien en te worden wie zijn, zonder ooit af te hoeven zijn.
In de komende sesshin van 22 t/m 28 mei, onder leiding van
Rients, zullen we kijken in welke mate Levenskunst 1.0 en 2.0 invloed op ons hebben en dieper ingaan op de voor ons praktische toepasbaarheid van Levenskunst 3.0. De meeste citaten die we in deze sesshin zullen behandelen komen uit het boek
Leven is een kunst van Paul van Tongeren. tot 1 maart geldt Vroegboekkorting van 75,- Euro,
klik hier voor meer informatie.
Lees in deze ZenActueel ook: