Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
06-18422033

zen in de zomer

zen in de zomer

Zie ook het archief.

 
 

Volg ons op Twitter


Zen.nl op facebook
Like ons op facebook


Volg ons op YouTube
 
 

Ben ik verloren voor zen?

Annemarie Wenzel, Zen.nl Enschede. Sinds een jaar volg ik met fascinatie en plezier de lessen bij Zen.nl Enschede. Maar dit duurt niet lang meer. Ik ben hoogzwanger en het moederschap schijnt het einde te betekenen van elke zen-carrière in de dop. Mijn zenleraar Gert zei: 'De kans is groot dat je stopt met zen. We merken dat veel jonge moeders het spirituele pad verlaten en meer hun biologisch programma gaan volgen zodra er een kindje komt.' Ben ik nu verloren voor zen?

Alleen zwanger mediteren
Laat ik beginnen bij wat zen voor mij betekent. De zenlessen zijn lessen voor het leven. Over hoe om te gaan met dat wat op je pad komt, over je rol en beweeglijkheid daarin. De lessen geven tools met dagelijkse meditatie als kern, als vast moment van beschouwing en reflectie op het geraas van alledag. Het leven gaat nog steeds alle kanten op, maar ik sta steviger.

Sinds ik begon met mediteren bij Zen.nl, ben ik vrijwel de hele tijd zwanger geweest. De eerste keer eindigde met een miskraam, de tweede keer eindigt binnenkort als ons eerste kindje wordt geboren. De lessen, het mediteren en de coaching die ik in deze periode heb gevolgd, zijn van grote meerwaarde. De zwangerschap versterkte het gevoel van urgentie om aan de slag te gaan. Wat voor moeder wil ik zijn? Welke levenshouding wil ik mijn kindje meegeven?

De ultieme oefening
Zelfvertrouwen is een terugkerend persoonlijk thema. De mantra ‘Heb vertrouwen’ heb ik de hele zwangerschap met me meegedragen. Van nature heb ik graag controle. In dit geval is dat grotendeels onmogelijk. Ik moet vertrouwen op mijn lichaam, op de combinatie met mijn partner, op de kracht van ons kindje.
Een tweede thema is verantwoordelijkheid. Het moederschap brengt een nieuwe rol en verantwoordelijkheid met zich mee. Dit heeft me ook opnieuw bewust gemaakt van de andere rollen die ik vervul en de invulling die ik daaraan wil geven - als partner, als kind, als vriendin, als medewerker. Maar het zijn ook kleine dagelijkse dingen: bijna altijd laat de baby wel even van zich horen tijdens het mediteren. Een bijzonder gevoel én de ultieme oefening om dan toch gefocust te blijven op de meditatie zelf.

Stoppen met zen?
Stoppen met zen lijkt me dan ook een gemiste kans, juist nu er zo'n grote verandering voor de deur staat. Er is zoveel te ontdekken, er komt een heel nieuwe kant bij, een nieuw mensje. Wat brengt dit teweeg en hoe ga je ermee om? Wat is opvoeding? Wat leer je van het ouderschap? Kortom: een perfect nieuw onderdeel van het leven om vanuit zen-perspectief onder de loep te nemen.
Of ik verloren ben voor de zen? De tijd zal het leren. Hou ZenActueel in de gaten. Als je niets meer van me hoort, weet je genoeg.

 
 

 
 


Ziopdag 27 september 2015

Vier keer per jaar komen alle zenleraren in opleiding (waar ook de lesgevende leraren bijhoren, je blijft altijd leren) bij elkaar voor een landelijke opleidingsdag. Afgelopen zondag hebben we een mooie bijeenkomst gehad met twee lezingen van Bart Hurkxkens van Zen.nl Parkstad Limburg en Zen.nl Sittard Geleen over beeldende kunst en zen. Rients Ritskes gaf een inspirerende lezing van over altruïsme, waarbij hij ook refereerde aan het altruïsme van Philips, waarover hieronder meer. Naast de interessante lezingen hebben de zioppers kunnen genieten van eigengemaakte pompoensoep en een heerlijk zonnige dag.
 
 

Is Philips echt altruïstisch?

Rients Ritskes, Zen.nl Nederland. Wie googlet op ‘doel Philips’ krijgt het volgende te lezen: Philips streeft ernaar middels innovaties de wereld om ons heen gezonder en duurzamer te maken. Ons doel is om in 2025 de levens van drie miljard mensen te hebben verbeterd. Wij bieden de beste werkomgeving voor mensen die onze passie delen en samen bieden we onze klanten en aandeelhouders ongekende meerwaarde.
Maar ja, Volkswagen schreef ook de groenste autoproducent ter wereld te willen zijn en werd zelfs regelmatig bekroond voor hun prestaties op dat gebied. Uiteindelijk lapten ze hun eigen normen alswel de milieu normen aan hun laars, omdat ze blijkbaar toch vooral de gróótste autoproducent ter wereld wilden zijn. Gelukkig zijn er aanwijzingen dat Philips hun streven naar een duurzamere en gelukkiger wereld heel serieus neemt. Zo staat in het Radboud Magazine van september 2015 te lezen dat Philips, samen met de Radboud Universiteit, werkt aan een altruïstische geluks-app.

De altruïstische geluks-app van Phillips komt er aan
Deze app is gebaseerd op het altruïsme, dat wil zeggen: iets vooral voor een ander doen. De bijna gegarandeerde bijwerking van iets voor de ander doen is volgens onderzoekers namelijk dat je er zelf gelukkiger van wordt en natuurlijk hopelijk ook degene voor wie je iets doet. Philips denkt dat voor het realiseren van hun ‘drie miljard mensen doel’ e-coaching van groot belang zal zijn. Vandaar dat Phillips investeert in deze app.
Bij Philips streven ze ernaar om de wereld door innovatie gezonder en duurzamer te maken. Zinvolle innovatie ontstaat volgens Phillips op het raakvlak van technologie en menselijke behoeften. Het voldoen aan de behoeften van mensen met behulp van technologie houdt bijvoorbeeld in dat ze steden leefbaarder willen maken met slimme verlichting die minder energie verbruikt, en ze willen een nieuwe benadering van gezondheidszorg ontwikkelen die gericht is op het bevorderen van welzijn en niet alleen de behandeling van ziekten. Het betekent ook dat ze innovaties op het gebied van gezondheid en welzijn ontwikkelen die intuïtiever, effectiever, betaalbaarder en toegankelijker zijn. Dat klinkt toch wel heel altruïstisch.

360 random acts of kindness
De toekomstige gebruikers van de nieuwe app worden dagelijks uitgedaagd om een van de 360 random acts of kindness uit te voeren. De opdrachten variëren van het bakken van een taart voor je moeder tot het glimlachen naar zes wildvreemden. ‘En daar word je zelf ook gelukkiger van’ zegt Rebecca de Leeuw, onderzoekster aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. De Leeuw is bij het AppLab betrokken en vertelde de groep studenten over een recente theorie van Sonja Lyubomirsky, een wetenschapper aan de Universiteit van Californië. Lyubomirsky schrijft in haar boek De maakbaarheid van geluk dat de mate waarin we gelukkig zijn voor zo’n 40% door ons eigen handelen wordt bepaald.
Volgens de Leeuw is iets voor een ander doen zo’n handeling die ons gelukkig maakt. Het is wetenschappelijk duidelijk aangetoond dat mensen het fijn vinden om een ander te helpen en de positieve effecten daarvan, op degene die de goede daden verricht, zijn zelfs op lange termijn aantoonbaar. Studenten gingen hiermee aan de slag en bedachten de slimme random acts of kindness-app. Deze geeft dagelijks zes suggesties om iets aardigs te doen voor anderen.

Niets verplicht
Niets is verplicht, maar hoe meer goede daden je verricht hoe beter, aldus de app. Gebruikers kunnen na het voltooien van hun goede daad hun handeling opslaan, eventueel met een eigen verhaaltje en foto. Na verloop van tijd levert dat een galerij op met alle daden die de gebruiker gedaan heeft. De slimme software in de app zorgt ervoor dat de app heel snel in de gaten heeft welke soort random acts of kindness de gebruiker het beste liggen en past de nieuwe suggesties daarop vervolgens aan.
De Nederlandse slimme versie van deze app is nog niet beschikbaar. Vermoedelijk heeft dat te maken met patenten en er zijn ook nog wat technische problemen, maar in het Engels zijn er al wel eenvoudige versies van te downloaden. De Nijmeegse studenten die werken aan deze app hebben deze ‘Quokka’ gedoopt, naar het Australische buideldiertje. De Quokka, die vaak niet bang is voor mensen en altijd lijkt te glimlachen, wordt wel het gelukkigste diertje op aarde genoemd, vandaar.

Grote vraagtekens
Is Philips altruïstisch of doet het een beetje altruïstisch uit eigenbelang? In hetzelfde document waar het drie-miljard-mensen-doel in staat, vermelden ze namelijk ook te streven naar een rendement van maar liefst 14% op het geïnvesteerde vermogen. Dat is een hoog percentage en wat is uiteindelijk het belangrijkste voor Philips, dat rendement of het welzijn van drie miljard mensen? Dat is de vraag en een andere vraag is, als de geluks-app er echt gaat komen, worden de gebruikers er echt gelukkiger van? Of is dagelijks mediteren toch beter? Laat het weten op Facebook.

 
 
 
 


Waartoe inspireert
ZENMONKEY jou deze week?
Post it on Facebook!

 
 
 
 

Uit de Zen.nl-Facebookgroep

 
 

ZenActueel TV
gemist?