Een dag gratis zenles van zenmeester Rients Ritskes
Om meer mensen in de gelegenheid te stellen om op een serieuze wijze kennis te maken met zenmeditatie, zijn we bezig met het ontwikkelen van een online cursus. De cursus zal acht lessen omvatten en zal dankzij de professionele digitale cursusomgeving overal online te volgen zijn.
De basis van de online cursus is het boek
Leer denken wat je wilt denken van Rients en hij zal zelf ook, middels acht instructievideo’s, de cursisten inwijden in de geheimen van effectieve meditatie.
Voor de opnames van deze video’s zoeken wij zes mensen die het leuk vinden om in één dag de acht introductielessen zen te krijgen van
Rients.
Deze lessen worden opgenomen en vormen een belangrijk onderdeel van de online cursus zenmeditatie. Lijkt het je leuk om deel te nemen en op dinsdag 8 september een dag lang gratis les te krijgen van Rients? Stuur dan je korte CV, je motivatie en een recente foto naar
misha@zen.nl, hopelijk zien we je dan binnenkort bij
Zen.nl Nijmegen voor de opnames!
In oktober denken we de nieuwe online cursus zenmeditatie uit te kunnen brengen. Wil je daarvan op de hoogte worden gehouden, dan kun je mij dat ook via
misha@zen.nl even laten weten. De eerste 20 deelnemers krijgen de cursus gratis, maar verplichten zich wel uitgebreide feedback te geven op de cursusinhoud en de persoonlijke online begeleiding.
1000 origami kraanvogels
Rozanne van der Veur,
Zen.nl Nijmegen.
Volgens de Japanse legende zal iemand die 1000 kraanvogels vouwt een lang, gezond en gelukkig leven hebben. De kraanvogel staat voor trouw, schoonheid en doorzettingsvermogen. Een origami kraanvogel wordt in Japan ook vaak gebruikt om iemand geluk en gezondheid te wensen.
Het is een traditie om 1000 kraanvogels te vouwen bij belangrijke gebeurtenissen zoals ziekte, huwelijk of overlijden. Aan iedere gevouwen kraanvogel wordt dan een persoonlijke wens of intentie mee gegeven.
Japanse legende
Afgelopen week werd er herdacht dat er 70 jaar geleden op Hiroshima en Nagasaki atoombommen zijn gevallen. Sinds 1958 staat er in een park in Hiroshima een beeld van een meisje dat een grote kraanvogel vasthoudt, ter nagedachtenis aan de mensen die gestorven zijn door de nucleaire bommen.
Het meisje, Sasaki Sadako, overleefde de bomaanval, maar kreeg door de straling op haar elfde leukemie. Volgens het verhaal wilde Sasaki 1000 kraanvogels vouwen om beter te worden. Ze vouwde heel veel kraanvogels maar werd helaas niet meer beter en stierf.
Het beeld is een vredesmonument geworden. Ter herdenking van Sasaki en alle kinderen die hebben geleden door de atoombommen hangen mensen op 6 augustus lange slingers met origami papieren kraanvogels aan het monument.
Zen oefening
Geïnspireerd door deze legende, besloot ik deze zomer 1000 origami kraanvogels te vouwen. Als verdieping van mijn zenbeoefening. Het is een oefening in focus, reflectie, commitment, verwerking en doorzetten. Maar ook om met aandacht de intentie van geluk aan iedere vogel mee te geven en op deze wijze door te kunnen geven. Tevens hoop ik hiermee anderen tot het doorgeven van geluk te inspireren. Deze 1000 kraanvogels zijn momenteel tentoon gesteld in de winkel van
Zen.nl Nijmegen.
Griezelige liedjes in Plum Village
Christel Kroezen,
Zen.nl Enschede.
I have arrived, I am home, staat er op de Plum Village tempel geschreven. Tja, thuiskomen, dat wil ik wel. Sterker nog, dat is mijns inziens verlichting! Ik heb me ingeschreven voor drie weken op deze familieretraite in de traditie van zenmeester Thich Nhat Hanh. Ik ben van plan mijzelf eens flink tegen te komen en dan misschien wel: thuiskomen...
We beginnen dezelfde avond nog met ‘deep relaxation’. Ik zit al klaar in de zazenhouding, maar merk dat er verwacht wordt dat we gaan liggen. Een zachte, zangerige stem brengt ons in het Engels met Aziatische tongval terug naar ons lichaam. Na een klein kwartiertje hoor ik hier en daar al wat gesnurk en na afloop blijft er zelfs iemand ‘deep relaxed’ liggen.
Griezelige liedjes
Benieuwd bekijk ik het weekschema. Er blijkt welgeteld één keer per dag één periode zazen te zijn. Als ik dan de volgende ochtend om half zeven op mijn kussentje zit en mijn adem begin te tellen, gaat na een minuut ineens een bel en spreekt een stem:
Breathing in, I feel the air... Breathing out, I smile... Air... Smile... Geleide meditatie, ook dat nog! Ook wordt er veel gezongen, het zijn griezelige liedjes over hoe ik een zaadje, een boom, een bloem of de oceaan ben, die ze tot overmaat van ramp ook nog uitbeelden. Brrrr, rillingen over mijn hele lijf.
Wat zou ik me graag aansluiten bij de
sesshin van Zen.nl die nu ook aan de gang is. Maar iets in mij zegt dat ik gewoon moet blijven en ‘ja’ moet zeggen tegen dit alles. Het zijn maar verwachtingen, die kan ik gewoon loslaten. Ik besluit mijn eigen meditatieritme aan te houden en de dag te beginnen en te eindigen met zazen op het weiland bij de tent. Ook pak ik af en toe tussendoor een extra meditatieperiode. Het voor mezelf mediteren blijkt erg fijn en levert me heerlijke momenten en een prachtige ontmoeting met twee reeën op.
‘Wat betuttelend!’
Een groot leerpunt blijkt voor mij besloten in de Vijf Aandachtsoefeningen. Deze aandachtsoefeningen zijn een vertaling van de Vier Edele Waarheden en het Achtvoudige Pad, de weg naar het opheffen van lijden en verlichting. Je kunt deze aandachtsoefeningen aannemen en ernaar leven. Dit aannemen gebeurt in een feestelijke ceremonie waar je ook een Dharma-naam en een certificaat van je commitment krijgt.
Mijn eerste reactie op deze aandachtsoefeningen: ‘Wat betuttelend!’ Ik voel vooral de onvrijheid erin. Je mag alleen seks hebben met iemand die je aan je familie en vrienden zou willen voorstellen. En ook alcohol drinken en andere slechte dingen tot je nemen zou je achterwege moeten laten. Dit strenge botst flink met mijn wens om in volle vrijheid kunnen leven. Aan de andere kant vind ik mijn grote weerstand tegen deze aandachtsoefeningen ook wel weer interessant en ik besluit deze te onderzoeken.
Niet daar, maar hier
Wellicht moet ik ze dan juist wél aannemen, denk ik bij mijzelf. Maar in de tweede week wist ik het zeker:
No way dat ik die Vijf Aandachtsoefeningen ga aannemen, dat wil ik niet en gaat me nooit lukken. Als je iets aanneemt moet dat met heel je hart en moet je het vooral ook kúnnen. Ik krijg een heel verdrietig gevoel met voortdurend de gedachte dat ik het niet kan, niet goed genoeg ben.
Maar in de laatste week gebeurde er iets. Lezende in het boek
Zen en de kunst van het motoronderhoud kwam ik een stuk tegen dat precies raakte aan mijn situatie. De hoofdpersoon beklimt met zijn zoon een berg, die het beklimmen ziet als een doel dat hij moet halen. De zoon loopt te hard om maar zo snel mogelijk op de top te zijn, hij is snel moe en chagrijnig. De hoofdpersoon geeft aan dat zijn zoon zijn ego de berg laat beklimmen terwijl hij de berg zelf zou moeten zijn: het tempo lopen dat de berg van hem vraagt en genieten van het uitzicht. Want nu geniet hij niet van wat er hier is omdat hij daar op de top wil zijn. Maar als hij daar is zal daar híer geworden zijn en wil hij opnieuw ergens anders zijn. Dit gaat precies over mij! Dacht ik. En dan de laatste zin van het hoofdstuk:
En dit is nu het probleem van Chris. Ik moest hardop lachen! Wat een wereld is dit, prachtig hoe alles in elkaar past en er steeds antwoord komt.
Er bleek die middag een bijeenkomst over ervaringen met de Vijf Aandachtsoefeningen te zijn. Ontroerende persoonlijke verhalen kreeg ik te horen. Toen wist ik het: ik mag gewoon mijn eigen tempo lopen en de aandachtsoefeningen helpen me in de goede richting. De oefeningen zijn niet een doel op zich. Ik besloot ze aan te nemen. Mild zijn voor anderen en voor mijzelf, in volledige aandacht voor wat zich voordoet. Om thuis te komen moet je ook willen thuis komen, niet daar, maar hier. Met dank aan de Plum Village Shangha! *
* ingekort en geredigeerd door de redactie