Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
06-18422033

zen in de zomer

zen in de zomer
 
 

Voel je darmen

Maaike den Heijer, Zen.nl Utrecht. Dat is een van de laatste zinnen van Floor voordat we tijdens de stille zondag starten met de meditatie. Wat zit er dan onder de navel, dat je daar zou moeten gaan zitten? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: je onderbuik! We kennen niet voor niets de term onderbuikgevoel: je buik is een belangrijk voel-instrument. Rients schrijft (in mijn iets verkorte woorden): Wie bewuster voelt, krijgt meer informatie en verwerkt deze beter. Dat heeft betere keuzes als resultaat en dat maakt gelukkiger.
Zo'n kreet als 'zit diep onder de navel' kan makkelijk vaag of zweverig overkomen. Ik houd er zelf wel van wanneer zenboeddhistische ideeën van wetenschappelijke onderbouwing worden voorzien. In dat kader heb ik een leestip: De mooie voedselmachine, de charme van je darmen van Giulia Enders. Deze bijna afgestudeerde Duitse geneeskunde student wil met haar boek op een leuke manier vertellen wat er in de darmen gebeurt, en dat is haar mijns inziens heel goed gelukt.


Giulia Enders

Het boek leert je een hoop over je darmen; ik heb een hoop praktische kennis opgedaan. Het meest boeiende vond ik het stuk waarin ze schrijft over de relatie tussen de hersenen en de darmen. De darmen hebben een gigantisch neuronennetwerk, alleen de hersenen hebben een even grote verscheidenheid aan neuronen. Als de darmen alleen voor poeptransport bedoeld waren, zou dat een rare energieverspilling zijn.
Via de nervus vagus, een dikke zenuwbaan, gaat de door de darmen verzamelde info naar de hersenen. Giulia ziet de hersenen en de darmen als een binnen- en buitendienst die constant met elkaar communiceren. De darmen leveren informatie, de hersenen verrijken die met kennis opgedaan door eerdere ervaringen en op basis daarvan plannen de hersenen zinvolle bewegingen en handelingen.
Door wetenschappelijk onderzoek wordt nu langzaam ontdekt dat het buikgevoel voor een groot deel bepaalt hoe het met ons gaat. In een onderzoek werd de darmflora van een bange en een moedige muizenfamilie omgewisseld. Het resultaat was dat in de gedragstests daarna de rollen omgekeerd waren: de voorheen bange was de moedige muizenfamilie geworden en andersom. Met dit stukje heb ik jullie nieuwsgierigheid willen wekken en ik laat het bij dit tipje van de sluier. Bij deze sluit ik af met deze mooie zenvolle aanvulling van Giulia op het beroemde 'Ik denk dus ik ben' van Descartes: 'Ik voel, daarna denk ik, en dus besta ik.'

 

ZenActueel TV
gemist?




Boeddhist worden is verbinden

Moritz Boegel, Zen.nl Malden. Verbinden maakt gelukkig, maar waarom? Een koan waar ik tot nu toe nog niet hét antwoord op heb kunnen vinden. Van het eerste deel van de vraag, het uitgangspunt dat verbinden gelukkig maakt, raak ik echter meer en meer overtuigd.
Je verbinden is eng. Verbinden maakt je kwetsbaar omdat de verbinding ook weer verbroken kan worden. Reeds vroeg heb ik met het overlijden van mijn moeder ontdekt dat verbondenheid geen enkele garantie biedt op duurzaamheid. De verbinding die je aangaat kan zomaar weer verloren gaan.



Beperking geeft ruimte
De angst om alleen achter te blijven is lange tijd reden geweest om me maar helemaal niet te verbinden. Ik durfde mensen niet te vertrouwen, bang dat het vertrouwen geschaad zou worden. Mede door zen leerde ik allereerst mijzelf steeds meer te vertrouwen. Ik leerde mezelf beter kennen en kreeg meer vertrouwen in mijn eigen stevigheid. Als je een weeksesshin kunt volhouden, met alle fysieke, emotionele en mentale pijn die erbij komt kijken, dan kun je blijkbaar toch wel wat aan in het leven. De angst om het niet aan te kunnen als de verbondenheid verbroken zou worden, werd daarmee steeds minder. Hier is ook het besef gegroeid dat zelfvertrouwen en vertrouwen in de ander in wezen één en hetzelfde zijn.
Zo ben ik me langzaam maar zeker steeds meer durven verbinden. En het grappige is: hoe meer ik me richt op duurzame verbinding, hoe gelukkiger ik blijk te worden! Zoals gezegd snap ik niet precies hoe het werkt. Het doet wel denken aan sesshin: juist het superstrakke dagschema kan een ervaring van enorme vrijheid geven.

Verbinden met Zen.nl, boeddhisme en met jou
Bij de aankomende zomersesshin zal ik boeddhist worden, mijn toevlucht tot de dharma nemen zoals dat heet. De stap staat voor mij vooral symbool voor verbinden, op verschillende niveaus. Voor mij persoonlijk betekent het ten eerste een bezegeling van mijn verbinding met Zen.nl. Ik werk nu twee jaar voor onze mooie zenschool en ik voel me hier zo op mijn plek dat het gewoon heel goed voelt om de verbinding die ik voel met collega’s, mijn zenleraar, de cursisten en alle andere betrokkenen bij Zen.nl nog eens extra te bekrachtigen door deze stap te nemen.
Tegelijkertijd verbind je je door boeddhist te worden natuurlijk ook met de brede boeddhistische traditie. Dat komt voor mij vooral tot uiting in de doelen die ik me stel, om op zoveel mogelijk momenten gericht te kunnen zijn op het faciliteren van duurzaam geluk van mensen. De leer van Boeddha is daarbij dé inspiratiebron en voor mijn gevoel maken boeddhistische waarden minstens de helft uit van de identiteit van Zen.nl. De ‘methode Zen.nl’ is een in deze tijd en context perfect passende manier om aan dit boeddhistische doel te werken.
De gerichtheid op dit doel om zoveel mogelijk mensen te faciliteren in duurzaam geluk, betekent ook dat je je minder op andere dingen richt. Ik hoop dat deze stap zal helpen om me er steeds weer aan te herinneren om me te richten op het geluk van mensen, en minder op mijn eigen egopijnen en -pijntjes. Zo hoop ik dat deze stap zal helpen om me nog meer te verbinden, met Zen.nl, de boeddhistische traditie, maar vooral met jou.

 
 
 

Weekendsesshins Zen.nl Maastricht juni 2015


 
 


Waartoe inspireert
ZENMONKEY jou deze week?
Post it on Facebook!

 
 
 

Volg ons op Twitter


Zen.nl op facebook
Like ons op facebook


Volg ons op YouTube
 
 
 

Uit de Zen.nl-Facebookgroep

 
 
 



Sinds kort zijn er nieuwe Zen.nl-postzegels verkrijgbaar bij de Zen.nl Winkel.
Op de postzegel een afbeelding van Kanzeon, de godin van het mededogen. In haar vele handen houdt Kanzeon allerlei verschillende werktuigen, symbool voor de vele verschillende manieren waarop Kanzeon het lijden in de wereld verlicht.