Wat is zen? Wat is zenmeditatie? Alles over zenmeditatie
Zenmeditatie is een methode om rust te vinden en inzicht te ontwikkelen, maar zen is meer dan dat. Van dagelijks mediteren merk je vaak al snel de effecten. Mediteren is de tijd nemen om de vele indrukken die we dagelijks opdoen te verwerken. Door dit verwerken worden emoties minder heftig en neemt inzicht toe. Dat geeft zowel geestelijk als lichamelijk rust. Je voelt je na mediteren vaak meteen een stuk minder gestrest. Wij kunnen je goed helpen bij het onder de knie krijgen van de techniek van zenmeditatie en het ontwikkelen van de gewoonte om dagelijks te mediteren. Jaarlijks leren honderden cursisten de uitdagingen, mogelijkheden en effecten van zenmeditatie kennen in een van onze veertig locaties. In deze vier of vijf maanden durende cursus wordt het boek Leer denken wat je wilt denken gebruikt als cursusboek. We evalueren heel regelmatig welke effecten introductiecursisten na een paar maanden mediteren rapporteren. Zie deze effecten in de grafiek.
De techniek en routine van het zenmeditatie
Mediteren is niet moeilijk, net zomin als geluid uit een gitaar krijgen. Maar voordat je een mooie melodie uit een gitaar krijgt, ben je de nodige lessen verder. Een goede leraar kan daarbij enorm helpen. Zo is het ook met mediteren, het is niet moeilijk, maar er meteen ook echt rust en ontspanning in te vinden kost in het begin moeite. Goede begeleiding is daarbij niet alleen handig en effectief, maar ook heel stimulerend. Wij bieden die begeleiding in de vorm van goede, ervaren leraren, stimulerende groepen en een uitgebalanceerd cursus- en opleidingsprogramma. Wanneer je onder begeleiding mediteert merk je vaak de eerste keer al dat het ook bij jou werkt. In een groep mediteren maakt dit effect nog sterker en je meditatie dieper, net zoals je in een groep harder kunt lopen en gestimuleerd wordt door je groepsgenoten. Er is in onze cursussen altijd ruim tijd voor het stellen van vragen en ook de vragen en antwoorden van anderen helpen je de techniek van het mediteren beter te begrijpen en toe te passen.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van zen en meditatie. Alle onderzoeken wijzen uit dat mediteren goed is voor onze geestelijke en lichamelijke conditie. Zo is aangetoond dat het goed is voor je nachtrust, bloeddruk, stoelgang, creativiteit en weerstand. Het helpt enorm tegen piekeren. Zenbeoefenaren hebben minder kans op een (nieuwe) burn-out en zijn gelukkiger dan de mensen die niet mediteren. Zelfs je hersencellen herstellen zich sneller door regelmatig mediteren. Recent onderzoek door Ward Venrooij, medewerker bij TNO laat zien dat zenmeditatie zeer effectief is als methode om ons vermogen tot aanpassen aan nieuwe en uitdagende situaties te verbeteren. Zen is het trainen van je mentale conditie. Je kunt het vergelijken met een sport, een sport die nauwelijks of geen blessures kent. Wel is het aan te bevelen om met een cursus te beginnen wanneer je op z'n minst redelijk in je vel zit. Zenmeditatie is geen therapie.
Voor wie wil is zen meer dan mediteren alleen. Zen is een levenskunst, een eeuwenoude wijsheid traditie binnen het boeddhisme. Zen.nl biedt daarom veel verdiepingsmogelijkheden. Te beginnen met de wekelijkse gevorderdengroepen die op alle veertig locaties worden georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten van ruim anderhalf uur wordt de helft van de tijd besteed aan het bespreken van inspirerende en zenvolle boeken en de andere helft aan mediteren. Vaak is er per avond ook gelegenheid voor een kort persoonlijk onderhoud. Hierin kunnen alle cursisten die daar behoefte aan hebben de docent een persoonlijke vraag stellen. In veel locaties is het ook mogelijk om dit individuele onderhoud te gebruiken voor koanstudie. Dat is een methodische training om meer inzicht te ontwikkelen in je eigen denken. Het levert veel inzicht op, maar is niet te vergelijken met therapie. Lees hier meer over koan(studie).
Opleidingen zenmeditatie
In veel van de Zen.nl-locaties is het ook mogelijk in te schrijven voor de opleidingen tot zentrainer, zencoach en/of zenleraar. Zie voor meer informatie hierover de pagina over de opleidingen.